Objavljeno

Prva serija lutaka s invaliditetom u svijetu mijenja industriju igračaka na bolje

Facebook kampanja #ToyLikeMe  („Igračka poput mene“) kojom su roditelji djece s invaliditetom industriji igračaka željeli pokazati koga isključuju, urodila je plodom. Nakon, tisuću fanova, slika i tweetova, Makies, kompanija koja proizvodi igračke, specijalizirana za trodimenzionalne lutke, nedavno je lansirala prvu svjetsku seriju lutaka s invaliditetom.

S tradicionalnom Barbie lutkom duge plave kose, povećanih grudi i tanašnih nogu rijetko koje dijete može poistovjetiti, naročito ne ono sa invaliditetom, a upravo je zato, s namjerom transformacije izgračaka radi „bolje reprezentacije i različitosti u setu igračkaka“, pokrenuta spomenuta kampanja.

Makies su na blogu naveli/e da ih je inspirirala Facebook kampanja koju su povele dvije mame sa oštećenim sluhom koje žele promijeniti mainstream igračke i učiniti ih inkluzivnijima. „Inspiracija nam je bila kampanja #toylikeme i slike ručno modificiranih lutki kao i vlastite fotografije koje su ljudi tamo dijelili“, kazala je Alice Taylor, izvršna direktorica MakieLab za BuzzFeed.

Zasad su proizvedene tri lutke. Jedna sa biljegom na licu, zatim sa slušnim aparatom i sa štapom za hodanje.

„Riječ je o ‘stvori vlastitu lutku’ tipu igrački koje djeca i njihovi roditelji mogu dizajnirati i naručiti preko mymakie.com. Svaka lutka je jedinstvena i osobna pa uvijek zaprimamo par posebnih zahtjeva“,  rekla je Jen Bolton, direktorica komunikacijskog odjela MakieLaba u e-mailu za The Daily Dot.

Dok Makies nastavlja sa širenjem ponude, inicijatori/ce kampanje pozivaju i ostale slične kompanije, LEGO, Playmobil, Mattell Barbie, da im se pridruže u ostvarenju zajedničkog cilja. [M.B.]Distractify/Huffington Post...


Povezano