Objavljeno

Prva presuda za diskriminaciju zbog spolne orijentacije

Županijski sud u Varaždinu potvrdio je presudu Općinskog suda u Varaždinu vezano za slučaj diskriminacije Daria Krešića kojom je utvrđeno da je poslodavac, Fakultet organizacije i informatike počinio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije na način da je stvoreno neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje za g. Krešića, te je sprečavan u napredovanju na radnom mjestu.

Radi se o prvoj pozitivnoj presudi u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građanina, ističu udruge Kontra i Iskorak.

Gospodin Krešić se obratio udrugama Kontra i Iskorak prvi puta 2009. g. zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora Božidara Kličeka i neposredno nadređene osobe profesora Željka Hutinskog.

Kolege i nadređeni su ponavljano iznosili šale i opaske kojima su se ismijavali sa spolnom orijentacijom Darija Krešića. Nakon dopisa koji je odvjetnik uputio upravi Fakulteta organizacije i informatike, profesori Kliček i Hutinski pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja. Nakon toga Krešić je očekivao normalizaciju odnosa, međutim upravo suprotno se dogodilo.

Krešić, koji se nakon stjecanja doktorata na Sveučilištu u Erlangenu, jednom od vodećih njemačkih sveučilišta, kao znanstvenik-povratnik zaposlio na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, od tada je od strane uprave Fakulteta bio sustavno sprečavan u redovnom napredovanju na radnom mjestu.

G. Krešić podnio je stoga pred Općinskim sudom u Varaždinu antidiskriminacijsku tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike, kojoj su se pridružile udruge Kontra i Iskorak te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Udruge Iskorak i Kontra pozivaju rektora Sveučilišta u Zagrebu Aleksu Bjeliša da javno osudi diskriminaciju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu i spriječi daljnje diskriminiranje g. Krešića. Također poziva se rektora Sveučilišta da primjereno sankcionira pojedince odgovorne za počinjenu diskriminaciju. Civilnodruštvo.hr…


Povezano