Objavljeno

Prva bolnica u Europi kojoj je dodijeljen LGBTQ certifikat

Bolnici u Enköpingu u centralnoj Švedskoj dodijeljen je prvi LGBTQ certifikat za prava gay, biseksualnih i transrodnih osoba u Europi, a možda i u čitavom svijetu.

Nakon trogodišnjeg procesa za dobivanje certifikata koji je bolnicu koštao 1.5 milijuna švedskih kruna (185,000$), svih njenih 500 zaposlenika/ca i suradnika/ca položilo je 20-satni tečaj o LGBT pravima, uključujući edukaciju o različitim terminima, povijesti prava gay i transrodnih osoba i diskriminatornom zakonodavstvu u državi.

Što to znači za pripadnike/ce LGBTQ zajednice? Osoblje bolnice bit će upoznato sa zdravstvenom njegom koja je potrebna LGBT osobama. Vivianne Macdisi, voditeljica administrativne uprave bolnice naglasila je da su u bolnicu dobrodošli svi/e, bez obzira na pripadnost.

“Sve što radimo protiv diskriminacije i predrasuda dobro je za sve nas, i posjetitelje i zaposlenike,” rekla je Vivianne.

Unatoč tome što je prema nedavnim istraživanjima pala s 4. na 12. mjesto prema statistikama gay friendly država u Europi, Švedska i dalje vodi u globalnoj reputaciji za toleranciju i jednakost spolova, a državnoj organizaciji za prava gay i transrodnih osoba (RFSL) se dodjeljuju različiti LGBT certifikati godinama.

„Postoje različiti certifikati diljem svijeta i različita LGBT udruženja. Ali ovaj je jedinstven jer se sastoji i od tečaja obuke i također internog postupka kroz koji prolazi organizacija kako bi sistematično radila na ovom problemu” – rekao je službenik RFSL-a Pär Wiktorsson.

Iako su iz RFSL-a poručili/e da ovaj certifikat ne garantira da će se osoblje bolnice prema LGBTIQ osobama odnositi onako kako one to očekuju, ali da je važan jer šalje jasnu poruku da je voditeljima i voditeljicama bolnice stalo do toga da porade na problemima i diskriminaciji s kojom se LGBTQ osobe susreću u zdravstvu. [K.J.] TheLocal…


Povezano