Objavljeno

Protivno rodnim normama žene čitale Toru kod Zida plača

Aktivistkinje kod Zida plača 2013., nakon sudske presude u njihovu korist

Women of the Wall, skupina aktivistkinja iz Jeruzalema, usprotivila se rodnim normama koje nalaže religija, čitajući iz Tore kod Zida plača, što ortodoksne vlasti brane vjernicama.

Prema navođenju više izvora, aktivistkinje u suradnji s muškim pripadnicima grupe prokrijumčarile Toru, no usred molitvenog slavlja izbio je nered zbog pokušaja izbacivanja žena te je nekoliko muških podržavatelja skupine ozlijeđeno. Nakon incidenta izraelsko Ministarstvo javne sigurnosti nije bilo dostupno za komentare u medijima.

Središnja misija organizacije Women of the Wall je obrazovanjem i osnaživanjem žena postići društvenu ravnopravnost žena i muškaraca u židovskoj religiji te primjenjivanju iste u praksi. One zagovaraju ravnopravnost čitanja Tore kod Zida plača, no također uklanjanje statusa quo koji trenutno sprječava jeruzalemske žene da to čine.

U travnju 2013. godine izraelski sud donio je presudu da žene imaju pravo moliti kod Zida plača te nositi molitvene šalove koje tradicionalno nose samo muškarci, no rabin Shmuel Rabinowitz koji određuje molitvene propise na svetim mjestima zabranio je ženama donošenje Tore. U prosincu 2014. godine Women of the Wall su predale zahtjev za sudjelovanjem u svečanoj ceremoniji Hanuke, što je rabin odbio.

Rabin je za medije izjavio kako smatra da cilj aktivistkinja nije uključenje žena u religijske prakse i rodna ravnopravnost, već mijenjanje običaja i tradicija starih nekoliko stotina godina.

Anat Hoffman, predsjednica Women of the Wall, oglasila se javnosti priopćenjem da je osnovno pravo svake Židovke da čita Toru kao dio molitvenog slavlja.

Aktivistkinje su i ranije donosile Toru do Zida plača, no radilo se o umanjenoj verziji, a ovo je bio prvi put da su na sveto mjesto knjigu donijele u originalnoj veličini. [A.T.] TheHuffingtonPost


Povezano