Objavljeno

Proračun 2017: Obuljen zadovoljna povećanjem sredstava za kulturu, Hasanbegović i Esih žele 13 milijuna manje za civilno društvo

Foto: SD

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je u subotu u Dnevniku HTV-a kako su u Ministarstvu kulture za sada zadovoljni proračunom za 2017. jer su sredstva za kulturu povećana 3%, dok je u ukupnom iznosu to povećanje gotovo 20%, što je uglavnom rezultat povlačenja sredstava iz fondova Europske unije.

Ta sredstva će „značajno pomoći ne samo u dijelu obnove i očuvanja kulturne baštine, nego i u drugim programima kao što su kultura za mlade koja će krenuti sljedeće godine, program potpore medijima zajednice i tako dalje“, istaknula je ministrica.

Osvrnula se i na uvođenje doprinosa na autorske honorare, napominjući da su zadržane porezne olakšice do 30% na sve autorske honorare i još 25% na umjetničke honorare tako da se na kraju u postocima ne radi o velikom povećanju, odnosno povećanju od 7%. Naglasila je kako se nada da će taj teret preuzeti poslodavci u kulturi.

Što se neprofitnih medija tiče, ministrica Obuljen Koržinek navodi da postavljeni institucionalni okvir nije bio dobar i utemeljen na zakonu, a kako nije bilo dovoljno vremena da se donese novi okvir koji bi omogućio nastavak potpora u okviru Ministarstva kulture, oni predlažu da se u prijelaznom razdoblju potpora za neprofitne medije osigura kroz Zakladu za razvoj civilnog društva.

U narednom bi se pak periodu radilo na donošenju medijske strategije te postavilo jasan, institucionalni i zakonodavni okvir podupiranja medija u RH. Najavila je također mogućnost donošenja potpuno novog zakona o elektroničkim medijima.

Prijedlogom proračuna s druge strane nije zadovoljan bivši ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, koji je sa svojom kolegicom Brunom Esih podnio amandman u kojem traže smanjenje sredstava iz programskog područja razvoja udruga civilnog društva u iznosu od gotovo 13 milijuna kuna.

Ukinuli bi gotovo 12 milijuna predviđenih za aktivnosti Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva (Zaklade kroz koju bi se, prema prijedlogu ministrice Obuljen Koržinek, u prijelaznom razdoblju trebala osigurati potpora za neprofitne medije) te više od 900 tisuća kuna za aktivnosti sufinanciranja EU projekata organizacijama civilnog društva i aktivnosti Nacionalnog programa za zaštitu potrošača te ih preusmjerili na aktivnosti iz programskog područja socijalna i humanitarna djelatnost.

Povećali bi sredstva Udrugama branitelja, organizacijama koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu, Hrvatskom zavodu za javno zdrvstvo, Hrvatskom Crvenom križu…

Esih i Hasanbegović zaključuju da je iz svih argumenata koje su naveli u svom amandmanu “razvidno da je svrhovitije, racionalnije i transparentnije sredstva od prihoda od igara na sreću preraspodijeliti na aktivnosti resornih ministarstava, izravno usmjerenih na potporu i promicanje razvoja civilnog društva iz područja socijalne, zdravstvene i humanitarne zaštite, poglavito zaštite djece, mladih i drugih ranjivih društvenih skupina“.

Sabor je u nedjelju malo iza ponoći, nakon više od 14 sati, zaključio cjelodnevnu raspravu o prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu, a kritizirala ga je uglavnom oporba navodeći da je predloženi proračun nerealan, prenapuhan, neracionalan, da troši novac kojeg nema, te da nije razvojan i nema vizije.

O amandmanima na proračun, koji su se mogli podnositi do završetka rasprave, te o samom proračunu glasovat će se ovaj tjedan. Naime, Poslovnik propisuje da se o proračunu ne može glasovati prije nego proteknu tri dana od dana rasprave. [Ž.V.]


Povezano