Objavljeno

Financijska sredstva za programe i projekte civilnog društva smanjena za više od 50 posto

Nakon što je zbog apela javnosti prošloga mjeseca odgođeno donošenje Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele prihoda od igara na sreću, Vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela Uredbu prema kojoj je za Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva predviđeno samo 6,88 posto od ukupnog prihoda od igara na sreću.

Telefonska sjednica Vlada održavala se u isto vrijeme kada je i Savjet za razvoj civilnog društva održavao sastanak na kojemu se raspravljalo o samoj uredbi. Iako se u proteklih 12 godina odluka o raspodjeli prihoda od igara na sreću za različite javne institucije donosila demokratski, Vlada se ovim potezom oglušila na priopćenje udruga civilnog društva te je prekršila standarde EU o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću i civilnim društvom.

Sredstva koja donira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva financiraju infrastrukturu koja omogućuje programe direktne pomoći društveno ranjivim skupinama, a kako su u odnosu na prošlogodišnju Uredbu sredstva smanjena za više od 50 posto, predviđa se da će mnogi od tih programa morati biti ukinuti.

Komentirajući najnoviju verziju Uredbe predstavnica ministarstva financija Ivana Jakir Bajo kazala je kako će uz predviđena lutrijska sredstva pridružiti i nepotrošena sredstva od prošle godine, iako je ravnateljica Zaklade Cvjetana Plavša Matić izjavila kako su ta sredstva već namjenski ugovorena.

Po novoj Uredbi 32,95% sredstava namijenjeno je orgnizacijama i udrugama koje promiču razvoj sporta, 4,52% bit će izdvojeno za one koje pridonose borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti, 17,81% onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, 19,31% udrugama i organizacijama koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom, 4,01% onima koje se bave tehničkom kulturom, a za organizacije koje se bave kulturom predviđeno je 12,41% sredstava. Za udruge i organizacije koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih izdvojeno je samo 2,11%.


Povezano