Objavljeno

Proračun 2017: Hasanbegovićev prijedlog za smanjenje sredstava civilnom društvu odbijen

Foto: Novi list

U četvrtak, posljednjeg dana redovnog zasjedanja Hrvatski sabor odlučuje o državnom proračunu za iduću godinu i 132 amandmana podnijeta na taj glavni finacijski dokument. Sjednica je počela u 9:30.

Prvim proračunom koji je predložila vlada Andreja Plenkovića, planiraju se prihodi u iznosu od 121,6 milijardi kuna, rashodi od 128,4 milijarde kuna te deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a. Od ukupno 132 pristigla amandmana, najbrojniji su SDP-ovi dok su vladajući uputili tek tri amandmana, i to dva Mostova i jedan HDZ-ovog zastupnika Zlatka Hasanbegovića i nezavisne zastupnice Brune Esih.

Faktograf je Hasanbegovićevo obrazloženje testirao i zaključio da se radi o suštinski pogrešnoj argumentaciji.

„Vlada Andreja Plenkovića prijedlogom proračuna za 2017. nije predvidjela nikakva “značajna povećanja” za sufinanciranje projekata civilnog društva, već se odlučila za djelomično saniranje štete nastale šestomjesečnom vladavinom Domoljubne koalicije i MOST-a predvođenih Tihomirom Oreškovićem“, navodi se.

Financijski su najteži amandmani Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) i SDP-ovca Predraga Matića, a iznose 10 odnosno 5 milijardi kuna.

Odbijen je amandman HDZ-ovog Zlatka Hasanbegovića te nezavisne Brune Esih, koji su svojim prijedlogom bili za smanjenje izdvajanja za udruge Zaklade za razvoj civilnog društva te drugačiju raspodjelu tih sredstava.

“Poštujem obrazloženje vezano za amandman i mišljenja smo kao predlagatelji da prije odluke o povećanju sredstava za Zakladu, treba obaviti određene predradnje i izmijeniti zakonski okvir kojim se uređuje njeno djelovanje i ustrojstvo, od odabira Upravnog odbora i ravnateljice do jasnih kriterija dodjele sredstava organizacijama i kriterija evaluacije njihovog doprinosa društvu”, kazao je Hasanbegović, apelirajući da se drugačije vrednuje doprinos organizacija koje su sufinancirane sredstvima Zaklade.

“Važno je da se raspodjela predlaže u istom iznosu iz istih izvora, lutrijskih, istim korisnicima – dakle, civilnom društvu”, kazao je također, no dobio je podršku samo šest zastupnika.

Osim samih Esih i Hasanbegovića, za amandman su bili Mostovi Marko Sladoljev i Miro Bulj, zastupnik dijaspore Željko Glasnović te Hrastov Hrvoje Zekanović.

Oporba je izrazila negodovanje zato što Zdravko Marić nije objasnio zašto se povećavaju troškovi na nereformskim stavkama poput troškova Ureda premijera, a Marića su počeli nazivati i “obrnutim Robinom Hoodom”. N1

Zasjedanje Sabora i odluku o državnom proračunu za 2017. možete pratiti ovdje.

Povezano