Objavljeno

Pronađena prva od djevojaka koje je Boko Haram oteo iz Chiboka

Prva od 219 školarki koje je Boko Haram oteo iz Chiboka prije više od dvije godine napokon je pronađena. Aminu Ali (19) s djetetom su pronašli članovi odbora za građansku samozaštitu u šumi Sambisa u utorak te ju doveli kući u grad Mbalala.

Bila je s muškarcem za kojeg se sumnja da je član Boko Harama, a identificiran je kao Mohammed Hayatu, te je rekao da je Aminin suprug.

U Nigeriji su pronalasku Amine pristupili s oprezom, budući da su se i ranije pojavljivale priče da su neke od djevojaka pronađene, što se na kraju nije pokazalo točnim, no nadaju se da ovo nije takav slučaj. Nakon susreta s roditeljima koji su ju prepoznali, Amina je s djetetom radi pružanja zdravstvene skrbi prevezena u regionalnu središnjicu Maiduguri, a Hayatu je uhićen.

Ova vijest podiže nadu da će još otetih djevojaka biti pronađeno, a kako kažu iz aktivističke grupe BringBackOurGirls, Amina je potvrdila da je većina djevojaka i dalje u zatočeništvu u šumi Sambisa, gdje je i ona pronađena, ted a ih je šestero već umrlo.

Boko Haram je u noći 14. travnja 2014. godine iz državne škole oteo 276 učenica, od čega je njih 57 odmah uspjelo pobjeći. BBC/France24


Povezano