Objavljeno

Povijesni trenutak za Afriku – bez dječje paralize punih godinu dana

Afrika, ali i zdravstveni stručanjaci/kinje diljem svijeta slave ovaj značajan trenutak, budući da se, unatoč intenzivnim naporima na iskorjenjivanju dječje paralize, bolest dosada uporno vraćala, osobito u Nigeriji.

Tek uz novi pristup cijepljenju i nadzoru, upošljavanju tisuća ‘mobilizatora/ica’ unutar zajednice koji/e su pronalazili osobe koje nisu primile cjepivo, te otvaranju niza državnih centara za nadzor napretka, u svojim su naporima uspjeli/e. Posljednji slučajevi ove bolesti u Africi otkriveni su 11. kolovoza prošle godine u Somaliji te 24. srpnja u Nigeriji.

Doktor Hamid Jafari, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navodi kako je ovo veliki napredak za zdravstvo u Africi, no ističe da i dalje treba biti na oprezu zbog mogućnosti neotkrivenih slučajeva. Upravo zbog toga WHO će Afriku nadzirati još dvije godine, prije nego što ju proglasi slobodnom od ove bolesti.

O velikom napretku govori činjenica da je u početku cijepljenja, 1988. godine, godišnje bilo čak 350,000 slučajeva oboljelih diljem svijeta, dok se 2014. taj broj smanjio na 359 osoba.

Mnogi znanstvenici/ce tvrde da je iskorjenjivanje dječje paralize na pomolu te da Somalija i Nigerija moraju služiti kao uzor zemljama poput Pakistana.

Zbog različitih koruptivnih afera te nemira na afričkom teritoriju zdravstvena mobilizacija bila je otežana, no uključivanjem brojnih lokalnih te državnih i svjetskih institucija slučajevi dječje paralize biti će svedeni na minimum. [A.T.] NYTimes


Povezano