Objavljeno

Nigerija zabranila genitalno sakaćenje žena

Nigerijska vlada zabranila je praksu genitalnog sakaćenja žena što je povijesni presedan za ženska prava u toj zemlji. Nigerija, nazivana afričkim kulturnim i političkom žarištem uvela je zakon kojim se zabranjuje uklanjanje dijela ili cijelog ženskog spolnog organa.

Predsjednik na odlasku, Goodluck Jonathan, potpisao je ovu odluku Senata, koja također muškarcima zabranjuje napuštanje supruga ili djece bez ekonomske podrške.

Prema podacima UN-a iz 2014. godine, četvrtina žena u Nigeriji prolazi kroz proces genitalnog sakaćenja, koji može uzrokovati neplodnost, infekcije te gubitka seksualnog užitka. Procjenjuje se da oko 125 milijuna žena i djevojčica na području cijeloga svijeta živi s posljedicama genitalnog sakaćenja, a najviše u Africi i Bliskom Istoku.

Odluku Vlade pozdravili/e su mnogi/e aktivisti/kinje koji/e smatraju da će ovaj nigerijski zakon pokrenuti ostale afričke zemlje poput Libije, Sudana i Malija da uvedu slične zakonske regulative u svojim državama.

No važno je napomenuti da je uz promjenu zakona ključno promijeniti stavove u društvu. „Moramo se još snažnije boriti protiv tradicionalnih kulturnih gledišta koja podržavaju nasilje nad ženama. Samo na taj način možemo eliminirati ovu štetnu praksu“, navodi Stella Mukasa iz Međunarodnog centra za istraživanja o ženama.

Tanya Barron, izvršna direktorica globalne dječje fondacije Plan UK, također naglašava da „međunarodni napori moraju biti usmjereni na rad s djevojkama i ženama te njihovim zajednicama kako bi ih obrazovali o posljedicama i povredama ljudskih prava“.  [A.T.] TheGuardian


Povezano