Objavljeno

Nigerija: Rodna ravnopravnost nije u skladu s religijom

Zakon o ravnopravnosti spolova trebao je zaštititi žene u Nigeriji od svih oblika nasilja i pružiti im jednaka bračna prava koja uživaju njihovi supružnici, poput prava na nasljeđivanje imovine.

Prijedlog zakona koji je predstavio senator Abiodun Olujimi, odbačen je uz tvrdnju da se radi o napadu na vjerska načela i nigerijski Ustav.

Otvoreno uključivši dijelove UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, zakon je proglasio da žene ‘ne smiju biti podvrgnute nehumanom, ponižavajućem ili degradirajućem postupanju’ i da ‘trebaju imati pravo na odgovarajući udio u nasljeđu imovine svog supružnika.

U prijedlogu zakona navodilo se i da žene trebaju imati pravo na ravnopravnu participaciju u političkim aktivnostima, uključujući pravo na glasanje, te pravo da obnašaju sve javne dužnosti bez ikakvih ograničenja.

Prilikom odbacivanja zakona, jedan je senator citirao Bibliju kako bi jasnije dočarao svoju averziju spram promjena koje su se pokušale uvesti. Drugi je senator muslimanske vjeroispovijesti za BBC izjavio kako u Islamu žena ima pravo upola manje nasljedstvo od muškarca, te da je neprihvatljivo to mijenjati. Ostali senatori muslimanske vjeroispovjesti su izrazili svoje protivljenje objasnivši da se prijedlog zakona kosi sa šerijatskim zakonom koji se provodi u Nigeriji.

Odbacivanje ovog prijedloga zakona u Senatu u kojemu žene zauzimaju samo 7, od ukupno 109 senatorskih mjesta, žestoko je kritizirano diljem Nigerije.

Prošle su godine mladi Nigerijci i Nigerijke hashtagom #BeingFemaleInNigeria ukazali na veliku rodnu neravnopravnost, te na potrebu da se situacija u njihovoj državi promijeni.

Glavno načelo ovog prijedloga bilo je uvesti dobno ograničenje za stupanje u brak, točnije pomaknuti dobnu granicu na 18 godina, obzirom da je 43% Nigerijki koje su u braku u njega stupilo prije punoljetnosti. [E.H.] Independent… 


Povezano