Objavljeno

Proglašene dobitnice slovenske nagrade Ženske o ženskah 2023.

Foto: Nada Žgank

U srijedu, 8. ožujka 2023. godine slovensko Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk objavilo je dobitnice nagrade za feminističke junakinje – nagrade Ženske o ženskah.

Peteročlana komisija odabrala je pet dobitnica među više od 180 nominiranih. One su: Jasna Podreka, Nada Žgank, Tita Mayer, kolektiv Feminalz/Tatovi podob i kolektiv Lezbična četrt.

Više o dobitnicama:

  • Jasna Podreka – sociologinja i sveučilišna profesorica koja neumorno radi u polju suzbijanja nasilja nad ženama.
  • Nada Žgank – fotografkinja usredotočena na područje kulture i umjetnosti, identitetskih praksi te aktivizma; suradnica je brojnih festivala i umjetničkih organizacija.
  • Tita Mayer – novinarka i urednica Radija Slovenija koja sustavno osvještava javnost o položaju žena u Sloveniji i inozemstvu, a u svom novinarskom radu fokusira se na prava žena, LGBT+ zajednice i ljudska prava općenito.
  • Feminalz – kolektiv transspolnih entiteta koji se izražavaju kroz koreografsku i izvedbenu praksu u formi tehnoburleske Tatobi podob (Kradljivci slika); od svojih početaka podrivaju društvene norme i političku korektnost i prakticiraju političku satiru.
  • Lezbična četrt – umjetničko-aktivistički festival koji organizira Društvo ŠKUC od 2014. godine, a koji prezentira, reflektira i sukreira lokalnu lezbijsku umjetnost, zajednicu i stvaralaštvo.

Komisiju su činile prošlogodišnje dobitnice nagrade Evan Grm (Pravna mreža za varstvo demokracije), Neža Oder (Zavod Koroška Pride), Pia Skušek (FPZ Z’borke), Suzana Tratnik i Tamara Zablocki (Društvo SOS telefon), a pri odabiru su se vodile višegodišnjim angažmanom i doprinosom ravnopravnosti žena, ali i drugih manjina, kao i aktualnošću tema kojima se nominirane pojedinke i kolektivi bave.

Nagrada Ženske o ženskah se dodjeljuje po četvrti put, a predstavlja reakciju na sustavno isključivanje žena (ovaj termin obuhvaća sve koji se identificiraju kao žene), njihovog rada i postignuća.

Ovakve nagrade su nužne jer daju važno priznanje rada, doprinosa i imena žena, feministkinja, koje su još uvijek sustavno brisane i zaboravljene. Nagrada ŽoŽ rasvjetljuje prešućene kontekste ustrajnim širenjem popisa značajnih osoba koje su društveno-kritične borkinje za bolje sutra,” stoji u izjavu komisije.


Povezano