Objavljeno

Prijedlog zakona koji kriminalizira kupovinu seksualnih usluga usvojen i u Francuskoj

Francuska Nacionalna skupština usvojila je u drugom čitanju prijedlog zakona koji uvodi potpuno nekažnjavanje seksualnih radnica/ka, a kriminalizira kupovinu seksualnih usluga. Ako Parlament odobri ovaj prijedlog, Francuska će postati peta država u Europi koja je usvojila tzv. nordijski model ili model jednakosti (equality model) u reguliranju prostitucije.

Usvajanju ovog prijedloga prethodila je žustra rasprava između Nacionalne skupštine u kojoj većinu ima socijalistička stranka, i Senata, kojeg uglavnom čine konzervativci/ke koji se protive zakonu. Pobornici/e zakona smatraju da će on pomoći u borbi protiv svodništva i trgovine ljudima, dok protivnici/e žele zaštititi one koji kupuju seksualne usluge.

Trenutno je u Francuskoj prostitucija legalna, no seksualne se radnice kažnjava zbog prostituiranja u javnosti. Bordeli, svodništvo i maloljetna prostitucija također su ilegalni.

Prema novom zakonu, osobe koje potražuju seksualne usluge bile bi kažnjene globom od 1500 eura. Da bi borba protiv svodništva i trgovine ljudima bila što snažnija, originalnom je zakonu dodano nekoliko izmjena uključujući blokiranje internetskih stranica putem kojih se može pristupiti prostituciji.

Druga izmjena usmjerena je na osvještavanje o dječjoj prostituciji i njezino sprečavanje. Organizacije koje se bave ovim problemom smatraju da policija podcjenjuje razinu dječje prostitucije u Francuskoj, s obzirom na to da je 2010. godine u Parizu službeno zabilježeno samo šest takvih slučajeva, no neke od organizacija tvrde da imaju saznanja o čak nekoliko tisuća slučajeva, zbog čega je važno osvijestiti javnost o postojanju tog problema. Zakon se također zalaže za edukaciju mladih o seksualnom radu i njegovim uzrocima.

Procjenjuje se da u Francuskoj postoji između 20,000 i 40,000 seksualnih radnica, od čega 80% čine one iz Istočne Europe, Afrike, Kine i Južne Amerike, od kojih je veliki broj žrtva upravo trgovine ljudima.

Prema nedavno provedenom istraživanju, godišnji promet od prostitucije u Francuskoj iznosi 3,2 milijuna eura, prenosi The Local. Od ukupnog broja prostitutki u Francuskoj, njih 62% klijente nalazi putem interneta, dok se 30% sa klijentima susreće na ulici. Preostalih 8% radi u klubovima ili salonima za masažu.

Daljnje aktivnosti abolicionističke Briselske koalicije, kao i članica Europskog ženskog lobija, usmjerene su na lobiranje Ministra pravosuđa Irske da dovrši započetu reformu zakonodavstva u istom pravcu. U tome će mu pomoći Noichlin izvještaj usvojen prošli utorak u Europskom parlamentu, koji poziva na program podrške u izlasku iz prostitucije i politike usmjerene na suzbijanje potražnje. [V.V.] Sputnik/U.S. News


Povezano