Objavljeno

Novim zakonom Francuska se usprotivila kažnjavanju seksualnih radnica

Napori humanističkih i feminističkih organizacija da spriječe zakonsku diskriminaciju seksualnih radnica realizirani su usvajanjem prijedloga zakona o prostituciji francuskih socijalista na čelu s Maud Olivier koji je usvojen  prošlog tjedna.

Zakon će se sastojati od niza amandmana koji će težiti općem smanjenju prostitucije u državi i zastiti seksualnih radnica, a pozitivno ga ocjenjuje većina građana, iako postoje i oni koji strahuju od njegovih negativnih posljedica.

Prema modelu koji primjenjuju Island, Norveška i Švedska ( koja je sličan zakon donijela 1999.godine), u Francuskoj će se novčano kazniti svi koji kao klijenti doprinose lancu prostitucije i plaćaju za seksualne usluge te na bilo koji način iskorištavaju seksualne radnice.

Predložena visina kazne iznosila bi 1,500 eura, a u slučaju ponovnog prekršaja 3,750 eura. Oni koji budu uhvaćeni u plaćanju seksualnih usluga, biti će osim novčane kazne primorani pohađati edukacije s ciljem osvještavanja o negativnim stranama prostitucije, poput organizirane trgovine ljudima.  

Seksualne radnice se tako više neće nalaziti u poziciji kazneno odgovornih već u poziciji žrtve što će poništiti zakon iz 2003., koji je donesen za vrijeme predsjedanja Nicolasa Sarkozya, prema kojem su se seksualne radnice novčano kažnjavale u slučaju javnog udvaranja na ulici što se negativno odražavalo na njihova prava.

Prema novom zakonu oko 4,8 milijuna eura uložit će se za razvoj socijalne i profesionalne podrške seksualnim radnicama. Problem seksualnih radnica strankinja, koje čine čak 80% seksualnih radnica u Francuskoj, nastojat će se izbjeći davanjem šestomjesečne dozvole boravka ako pristanu sudjelovati u  tzv. ‘programima izlaza’ iz prostitucije koje će im omogućiti životno preusmjerenje. U sklopu lokalnih vlasti pokrenut će se tijela zadužena za akcije pomaganja seksualnim radnicama.

“Francuska odabire put koji želim vidjeti u Europi. Jednakost može biti postignuta samo ako je sustav prostitucije zabranjen, zajedno s svim nasiljem, eksploatacijom i trgovinom ljudima na kojima je utemeljen”, izjavila je Viviane Teitelbaum, predsjednica Europskog ženskog lobija ( EWL).

No, mnoge organizacije i sindikati koji pružaju socijalnu, medicinsku i humanitarnu pomoć seksualnim radnicama, među kojima je najpoznatiji Strass, pobunile su se protiv određenih stavki zakona.

Tvrde da će novi zakon samo doprinijeti marginalizaciji seksualnih radnica i pogurati ih još više izvan zakona.  Donošenjem zakona “suočavamo se s više siromaštva, nasilja i stigmatizacije”, izjavila je Morgane Merteuil, glasnogovornica udruge Strass.

Novčanu podršku za suzbijanje prostitucije, organizacije smatraju nedostatnom za oko 40,000 registriranih seksualnih radnica u državi koje bi trebale uspostaviti i započeti drugačiji život. Mjeru dodjeljivanja dozvole boravka za seksualne radnice iz stranih država opisali su kao ucjenu, a lokalna tijela koja će pomagati smatraju. Novi zakon mogao bi također utjecati na rad seksualnih radnica koje će u većoj mjeri koristiti internet kako bi održale zaradu, došle do klijenata te oni do njih. Time će biti manje dostupne i prikrivenije policiji i vlastima. 

Protivljenja spomenutih organizacija ukazuju na kompleksnost problema te najavljuju da na ovom zakonu svakako ne treba stati, već razmatrati i nova moguća riješenja, no odluka francuskih vlasti može postati izvor inspiracije za druge države Europe u borbi za jednakost žena i muškaraca.

Naime, prema odredbi Europskog parlamenta, prostitucija je oblik nasilja temeljen na rodu/spolu, a strana koja se kažnjava ne trebaju biti same radnice, već upravo potražitelji seksualnih usluga, no međunarodnopravo ne donosi nikakve predloške o načinima na koji se države zajednički moraju boriti protiv prostitucije već im daje slobodu odluke u prilagodbi državnih zakona. [K.J.] TheLocal/LeMonde


Povezano