Objavljeno

Priča o Lizzie Valasquez: Prestanite zuriti i počnite učiti

Dok je pohađala srednju školu, Lizzie Valasquez prozvana je najružnijom ženom na svijetu, radi 8-sekundnog spota prikazanog na YouTube-u. Rođena je s vrlo rijetkim medicinskim stanjem, za koji se još samo za dvoje ljudi na svijetu smatra da ga ima. Naime, Lizzie nema masnog tkiva i njezino tijelo ne može stvarati mišiće, pohranjivati energiju ili dobivati na težini. Njezino tijelo sadržava 0% masnoća.

Komentari na YouTube-u, nakon objavljene snimke bili su poražavajući. Gledatelji su je nazvali čudovištem i uvjeravali da počini samoubojstvo. Umjesto da su u tome uspjeli, Lizzie je postavila četiri (osobna) cilja: postati motivacijski govornik, objaviti knjigu, diplomirati te stvoriti osobnu karijeru i obitelj.

Lizzie danas ima 23 godine, motivacijski je govornik već sedam. Održala je više od 200 radionica o prihvaćanju jedinstvenosti, prevladavanju nasilja i svladavanju prepreka. Njezina prva knjiga Lizzie Beautiful, objavljena je 2010. godine, a potom je uslijedila  Be Beautiful, Be You, koja se našla na policama knjižara početkom ovog mjeseca. Danas živi u San Marcosu sa svojim najboljim prijateljem.

Lizzie je bila rođena kao nedonošče, četiri tjedna ranije i težila je svega dvije kile. Doktor nije bio siguran hoće li preživjeti, ikada pričati i hodati, a kamoli živjeti normalnim životom. Umjesto toga, postupno je napredovala. Jedino je njezino tijelo bilo maleno, obzirom da nema masnog tkiva pa tako ni mogućnosti pohranjivanja hranjivih tvari. Lizzie mora jesti svakih 15-20 minuta, kako bi imala dovoljno energije tijekom cijelog dana. Kao dijete postala je slijepa na jedno oko, a na drugome joj je vid ograničen.

“Neki dani jednostavno nemaju smisla”, napisala je u knjizi Be beautiful, Be You. “Samo trebate promijeniti što možete, pitati za pomoć i moliti se za ostalo.”, te nadodala, “Osjećam se vrlo sretnom jer ne izgledam kao celebrity. Ne izgledati kao supermodel daje ti mogućnost da upoznaš sebe na najbolji mogući način, da učiniš extra korak u spoznavanju svoje osobnosti.”

Grozni komentari, objavljeni na YouTube-u izbrisani su, ali je Lizzie pročitala sve do jednog. Sada, kaže, shvaća da su to samo riječi. “Čovjek sam, i naravno da te takve osude povrijede. Njihovi komentari se ne odnose na to tko sam i neću dopustiti da me takve riječi definiraju. U borbi između najružnije žene na svijetu protiv sebe, mislim da ja pobjeđujem.” [T.B.] Yahoo.lifestyle…


Povezano