Objavljeno

Prezentacije vatrenog oružja, gdje ako ne u školama?!

I dok se u Hrvatskoj mjesecima pregovara oko provođenja kurikularne reforme kojom bi se unaprijedio obrazovni sustav i razvoj građanskih i životnih kompetencija učenika/ca, a zdravstveni odgoj je odbačen uz obrazloženje da država nije na uravnotežen način uskladila sadržaje s ustavnim pravom i slobodom roditelja u odgoju djece, čini se da je konačno pronađen program koji nadležni/e smatraju primjerenim za učenike i učenice osnovnih škola.

U osnovne škole se u svibnju i lipnju tako uvodi program dopunske nastave ‘Da se ne zaboravi‘ na temu Domovinskog rata, koji će provoditi članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ne treba spominjati da je kompetentnost rada članova Udruge s osnovnoškolcima/kama upitna, ali izgleda da to nije problem koji brine Ministarstvo.

Prva je takva nastava održana na području Otoka Ivanića, gdje su u OŠ Stjepana Basaričeka održana predavanja na kojima su učenici i učenice 7. i 8. razreda na nastavi gledali projekcije dokumentarnog filma s autentičnim snimkama iz perioda od 1991. do 1995. godine, nakon čega su im prikladno prezentirana vatrena oružja (jer gdje, ako ne u školama?).

Podsjećamo da je pjevač i hrvatski branitelj Marko Perković Thompson nedavno gostovao na tribini održanoj u Katoličkoj osnovnoj školi Šibenik, gdje je imao priliku učenicima/ama iz prve ruke pričati o Domovinskom ratu, vjeri i obitelji, kao i o vrijednostima za koje se zalaže. Učenici i učenice nisu ostali zakinuti/e niti za ustaški pozdrav ‘Za dom spremni!’, koji je uglavnom rezerviran za njegove koncerte,ali su ga imali priliku čuti i na početku spota pjesme ‘Nećete u Čavoglave‘ koju su složno i zdušno pjevali u sav glas.

Izgleda da se smanjenje financijskih potpora za rad udruga civilnog društva koje se, među ostalim, bave i promicanjem tolerancije i nenasilja, planira nadomjestiti militarizacijom društva i jačanjem nacionalnog ponosa građana i građanki države koja će uskoro u potpunosti biti privatizirana.

Nove generacije zato se uči vrednovanju nacionalnog ponosa i ljubavi prema Domovini, jer kako se čini, kada jednog dana završe s obrazovanjem, ukoliko ne napuste državu, neće im preostati ništa drugo doli nacionalnog ponosa.

Piše: Emina Hermann


Povezano