Objavljeno

Preporuke filmova: Queer Zagreb festival

U sklopu desetog i zadnjeg  Queer Zagreb festivala u kinu Europa prikazivat će se najupečatljivija filmska ostvarenja u protekle dvije godine vezana prvenstveno za LGBTIQ tematiku. Projekcije će se održavati svakim danom od 23. do 30. travnja u 17h, 19h ili 21h.

Ulaznice po cijeni od 25kn mogu se kupiti prije projekcije na blagajni kina Europa, a rezervirati ih možete na queer.blagajna@gmail.com.

 

Raspored projekcija: 23.4. ponedjeljak, 19h // 29.4. nedjelja, 19hFilmski se program u suradnji sa časopisom Elle otvara se u ponedjeljak, 23. travnja u 19 h u Kinu Europa sa filmom Elles, kontroverznom dramom koja tematizira prostituciju među studenticama koje si na taj način financiraju studij. Juliette Binoche glumi protagonisticu filma Anne, novinarku francuskog izdanja časopisa Elle koja u sklopu svog istraživanja upoznaje Aliciju i Charlotte. Isprva izričito profesionalan, odnos novinarke i studentica s vremenom postaje osobniji, a sukladno s tim Anne počinje postupno otkrivati i preispitivati vlastitu seksualnost.

Iz programa posebno treba izdvojiti veliki prošlogodišnji hit, Sram Stevea McQueena kojeg kritika naziva crnim biserom mainstream produkcije. Život Brandona Sulivana, ovisnika o seksu, drastično se mijenja iznenadnim dolaskom njegove sestre, kada on počinje gubiti kontrolu nad vlastitom opsesijom. Ova uloga donijela je glavnim glumcima Carey Mulligan i Michaelu Fassbenderu niz nagrada, uključujući i nominaciju za Oscara.

Raspored projekcija: 24.4. utorak, 21h // 28.4. subota, 19h

https://youtube.com/watch?v=J3tTNtAqOFM

Obožavatelji ljubavne drame nikako ne bi smjeli propustiti polubiografski film Ire Sachsa Ostavi upaljena svjetla, kao ni hvaljeni Vikend, Andrewa Haigha.

Ostavi upaljena svjetla ljubavna je priča redatelja dokumentarnih filmova Erika, koji dolaskom u New York susreće Paula, zgodnog no klozetiranog odvjetnika u izdavaštvu. Intenzivan prvi susret ubrzo se razvija u vezu u kojoj se obojica pokušavaju nositi sa vlastitim slabostima, opsesijama i ovisnostima. Film je temeljen na Sachsovoj stvarnoj vezi s Billom Cleggom, a ujedno je i dobitnik nagrade Teddy na ovogodišnjem Berlinaleu kao queer ostvarenje godine.

Raspored projekcija: 26.4. četvrtak, 21h // 29.4. nedjelja, 17h

https://youtube.com/watch?v=LkC7xHAfxm4%C2%A0

Vikend također tematizira intenzivan odnos dvojice muškaraca, u ovom slučaju Russella i Glena, koji se upoznaju u klubu i provode zajedno vikend. Ono što se isprva činilo kao seks za jednu noć, postaje poznanstvo koje će još dugo rezonirati njihovim životima. Vikend je istovremeno intimna ljubavna priča kao i univerzalna potraga za identitetom. Kritika je ovaj film proglasila jednom od najboljih ljubavnih drama u posljednjih nekoliko godina.

Raspored projekcija: 27.4. petak, 19h

https://youtube.com/watch?v=09zgt6-f_b4%C2%A0

Važan dio ovogodišnje selekcije čine filmovi koji su direktno vezani uz položaj manjina unutar same zajednice od kojih je potrebno posebno istaknuti dramu Putem Gun Hilla. Radnja prati Enriquea koji se nakon tri godine vraća svojoj obitelji u Bronx gdje ga dočekuje žena Angela koja prema njemu ne gaji više nikakve emocije te sin Michael, koji se u fazi preispitivanja vlastita identiteta izjašnjava kao djevojka Vanessa.

Raspored projekcija: 25.4. srijeda, 21h // 28.4. subota, 17h

 

Dokumentarni program ovogodišnjeg ZagrebQueera obilježen je filmovima Bili smo tu Davida Weissmana i Ključne riječi, film hrvatske redateljice Slavice Parlov koji će na festivalu biti premijerno prikazan.

Bili smo tu jedan je od najintrigantnijih prošlogodišnjih dokumentaraca jer je prvi koji nudi duboki uvid u pojavu i posljedice pojave AIDS-a u San Franciscu prije trideset godina. Film se fokusira na priče pet individualaca koji su živjeli u San Franciscu prije epidemije.

Raspored projekcija: 25.4. srijeda, 19h // 30.4.ponedjeljak, 17h

Ključne riječi kroz pet različitih priča, pet različitih žena i pet sasvim drugačijih iskustava prikazuje pripadnice trans zajednice Barcelone. Od prostitutki do radnice u lokalnoj praonici rublja preko prve trans političarke u španjolskom parlamentu prolazimo kroz stadije spoznaje identiteta transseksualnih žena: konflikte koje prolaze same sa sobom i s drugima, društvenu marginalizaciju te nadu u bolju budućnost.

Raspored projekcija: 26.4. četvrtak, 19h

Šećer za kraj definitivno je Opsesivna lezbijka s drugog planeta traži istu, svojevrsni hommage trashy SF filmovima šezdesetih. Film prati avanture i nevolje Zylar, Barr i Zoinx, tri vanzemaljke s planeta Zots koje su poslane na Zemlju kako bi se riješile romantičnih emocija, inače toksičnih za atmosferu njihova planeta. Naređeno im je da si slome srca na Zemlji, gdje se to poprilično često događa. Po dolasku se Zoinx zaljubljuje u Zemljanku Jane, koju tada počinju pratiti dva vladina agenta kako bi pronašli međuzvjezdani brod i dokazali postojanje života na drugim planetima.

Raspored projekcija: 24.4. utorak, 19h // 29.4. nedjelja, 21h

[B.G.]


Povezano