Objavljeno

Preko 600 Harvard klasika dostupnih na download

Harvardski klasici, prvobitno poznati kao Dr. Eliot’s Five Foot Shelf, antologija su klasičnih djela svjetske literature u 50 svezaka, koju je sastavio i uredio predsjednik Sveučilišta Harvard Charles W. Eliot, a prvo izdanje objavljeno je 1909. godine.

Eliot je u svojim govorima znao naglašavati da osnove edukacije mogu biti usvojene ako svaki dan 15 minuta čitate iz kolekcije knjiga koja može stati u metar i po polica.

Izdavač P. F. Collier and Son u tim je izjavama vidio priliku za dobar posao i izazvao Eliota da svoju izjavu provede u djelo, što je rezultiralo Harvardskim klasicima. Navodno je Eliot u svojim govorima koristio formulaciju 3-foot, što je otprilike 90 centimetara, no u dogovoru s izdavačem koji je imao nos za dobar posao, taj se broj povećao.

U uvodu kolekcije urednik navodi: “U granicama od 50 svezaka, koji sadrže oko 22 tisuće stranica, trebao sam osigurati mogućnost za dobivanje znanja klasične i moderne literature koja se čini esencijalnom za ideju obrazovanog čovjeka 20. stoljeća”.

Znanje u knjigama podijeljeno je na šest područja: Povijest civilizacije, Religija i filozofija, Edukacija, ZnanostPolitika i Kritika književnosti i lijepih umjetnosti. Zastupljena su, među ostalima, djela PlatonaDarwinovo Podrijetlo vrsta, Vergilijeva Eneida, Goetheov Faust, Dante, Homer, Voltaire i Rousseau.

Mnogo je kritika napisano vezano za izbor djela uvrštenih u kolekciju, odnosno izostavljanje nekih djela koja se s današnje točke gledišta nazivaju esencijalnima. Nema tako spomena radikalnih mislioca onog vremena poput Kierkegaarda, Nietzschea, Marxa Freuda, a kako se radi i o periodu prije nego što je većina žena imala pravo glasa, izostaju i autorice.

Također, treba spomenuti da su Eliot i njegov asistent William A. Neilson, sastavili i dodatnih 20 svezaka, nazvanih ‘Polica fikcije’, koji uključuju i djela George SandGeorge EliotJane Austen. [B.Z.] Open Culture/Harvard Magazine

Digitalni metar knjiga možete preuzeti ovdje i ovdje


Povezano