Objavljeno

Rezultati istraživanja ‘Moje mjesto u zajednici’ – Trešnjevka sjever (PDF)

U srijedu, 25. svibnja 2016., Udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona je predstavila rezultate istraživanja “Moje mjesto u zajednici” koje je kao partnerska organizacija provela u sklopu istoimenog projekta kojeg vodi Udruga Zora iz Čakovca uz Centar za održivi razvoj iz Imotskog.

Istraživanje se usporedno provodilo u tri lokalne zajednice – Međimurskoj županiji (provodila Udruga Zora), zagrebačkom kvartu Trešnjevka (provodila udruga K-Zona) te Imotska krajina (provodio Centar za održivi razvoj) putem opširnih upitnika terenskim i on-line anketiranjem. Ukupno je u istraživanju sudjelovalo 1028 ispitanika/ca, dok ih je s Trešnjevke Sjever bilo 333.

Na samom početku predstavljanja rezultata Barbara Perasović (MASMI) predstavila je metodologiju istraživanja te načine mapiranja potreba od utjecaja na lokalnu zajednicu, odnosno, određivanje prioriteta – prvo putem fokus grupa a potom definiranje potreba na afirmativne načine.

Iz fokus grupe proizašlo je osam širih potreba, a svaka od njih imala je specifične stavke. U svim regijama gdje je provedeno istraživanje najbitnijom se pokazala potreba poticanja zaposlenosti i gospodarstva; dok ih odmah prati učinkovitost javne uprave i institucija. Kako je istaknula Perasović, upravo je to indikativno o stavovima građana/ki diljem Hrvatske: ako nisu riješene osnovne potrebe unutar zajednice, teško se razmišlja o drugim stvarima.

Trešnjevku Sjever, istaknuto je, karakterizira važnost društvene solidarnosti, brige o zajednici, korištenje javnih sadržaja te socijalnih usluga među ispitanicima; što indicira da ljudi unutar većeg grada više percipiraju potrebe za dodatnim sadržajima.

Gabrijela Ivanov iz udruge K-zona naglasila je kako među ispitanicima/cama Trešnjevke Sjever postoji veliki potencijal da se angažiraju unutar lokalne zajednice, što sugeriraju visoko ocijenjene potrebe društvene solidarnosti. Razlog tome je što stanovništvo Trešnjevke Sjever u velikom broju čine umirovljenička te studentska populacija i obitelji, kojima je podjednako važno učinkovito korištenje javnog prostora – posebno po pitanju biciklističkog uređenja, pristupa za invalide te prometna rješenja.

Iva Kvakić iz stranke “ZA GRAD” istaknula je važnost participacije kako bi politika krenula raditi za građane, a ne obrnuto, naglašavajući važnost provođenja sličnih istraživanja o stavovima građana/ki.

Vanja Radovanović, osnivač inicijative Mapiranje Trešnjevke predstavio je projekt čiji je cilj upoznavanje građana/ki s mikrolokacijama unutar specifičnih kvartova unutar Zagreba, s naglaskom na Trešnjevku. Osim edukacija i aktivnosti za građane/ke, Mapiranje Trešnjevke uključeno je i u mapiranje problema unutar kvarta. Međutim, njihova inicijativa “Dolje s rubnjacima” nije rezultirala željenim učinkom: brojni mapirani rubnjaci koji otežavaju kretanje stanovništvu godinama su neuklonjeni, a od komunalnih službi odgovora nema do danas – što potvrđuje rezultate istraživanja i nezadovoljstvo građana/ki.

Na predstavljanju su sudjelovali i vijećnica Grada Zagreba Sunčana Rupnik Blažeković, Toni Biluš (Gradski ured za strategiju), Tomislav Stojak (gradski zastupnik HNS-a) kao i predstavnici/e civilnog društva iz CeKaTea i BLOK-a te Ureda za programe i projekte EU. Među svim nazočnima stvoren je konsenzus o umrežavanju i kolektivnom angažmanu za boljitak lokalne zajednice.

Daljnji koraci u jačanju lokalne zajednice Trešnjevka Sjever uključuju javne akcije, edukacije, zagovaračke aktivnosti zadnji četvrtak u mjesecu od lipnja do listopada 2016.

Na kraju predstavljanja, najavljena je mobilna i web aplikacija https://projekt-zajednica.info na kojoj će građani/ke moći upisivati svoje pohvale, prijedloge i ideje za unapređenje kako na Trešnjevci Sjever tako i na području čitavog grada; a biti će predstavljena i brošura koja objedinjuje sva mjesta na kojima se građani/ke sa svojim problemima mogu javiti.

Rezultati istraživanja u opširnijem formatu dostupni su na: http://bit.ly/1TDUnTC


Povezano