Objavljeno

Predstavljene prve članice hrvatske Baze poslovnih žena

U sklopu šireg projekta Uklapanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj, ovaj je tjedan predstavljena hrvatska Baza poslovnih žena koja je osmišljena po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ovom su prigodom predstavili i prve članice elektronske Baze poslovnih žena koje su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama.

Svrha pokretanja Baze poslovnih žena je poticanje tvrtki na zapošljavanje većeg broja žena na upravljačkim pozicijama jer su one na njima još uvijek bitno manje zastupljene u odnosu na muškarce.

Iako ova Baza dokazuje da imamo dovoljno obrazovanih, kvalificiranih i sposobnih žena koje mogu biti izvršne direktorice, članice ili predsjednice uprava tvrtki, još uvijek u puno većem postotku na takvim pozicijama nalazimo muškarce.

Osnivanje Baze poslovnih žena jedan je od koraka kojemu je u cilju ubrzati napredak u ravnopravnosti muškaraca i žena, a poduzet je zajedno s HUP-om, te financiran Progress programom Europske unije. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je naglasila kako HUP okuplja više od 6000 tvrtki koje imaju puno potencijala da svojim pozitivnim promjenama u smislu postizanja veće ravnopravnosti muškaraca i žena vidljivo utječu na osjetne pomake u cjelokupnom poslovnom sektoru.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izrazila je zadovoljstvo brojem do sada pristiglih prijava za uvrštenje u Bazu i izrazila nadu da će objava prvih članica motivirati i druge žene koje zadovoljavaju postavljene kriterije da podnesu svoje prijave.

Sve tvrtke članice HUP-a informirali smo o aktiviranju ove Baze i poticat ćemo ih na njezino korištenje pri odlučivanju o novim imenovanjima na upravljačke pozicije. Osim toga potičemo tvrtke da općenito u postavljanju i provođenju svojih politika upravljanja ljudskim potencijalima obrate više pažnje na ravnopravnost žena i muškaraca. Nužno je zajedničko i uporno angažiranje svih ključnih dionika – poslovnog, vladinog i nevladinog sektora, na rješavanju ovog problema. Samo zajedno možemo ukloniti sve barijere – i one mentalne i one fizičke – koje onemogućavaju punu ravnopravnost žena i muškaraca, a koje nam svima kao zemlji i društvu mogu donijeti brojne koristi, kazala je Deranja.

HUP je najavio kako će za članice Baze organizirati radionice iz područja vođenja te pokrenuti program mentorstva kroz koji će dati podršku u razvoju karijera mlađih poslovnih žena.

Poslovne žene zainteresirane za ulazak u Bazu svoje prijave mogu podnositi tijekom cijele godine, a o njihovu uvrštenju odluku će dva puta godišnje donositi Odbor čiji su članovi: Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i Maria Anargyrou Nikolić, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju i BiH. Liderpress

Bazu poslovnih žena možete pronaći ovdje.

Povezano