Objavljeno

Predstavljena Zaklada SOLIDARNA

Foto: hr.n1info

U sklopu 14. Human Rights Film Festivala, na Međunarodni dan ljudskih prava javnosti se predstavila Zaklada SOLIDARNA, prva privatna zaklada u Hrvatskoj koja se bavi jačanjem građanskog aktivizma i solidarnosti.

SOLIDARNU je osnovalo 55 pojedicana i pojedinki s ciljem davanja podrške autonimoji i održivosti građanskog djelovanja na promociji i zaštiti temeljnih sloboda, socijalne i ekonomske pravde, okoliša, javnih dobara, demokracije te vladavine prava.

“Zaklada Solidarna osnovana je upravo sa željom da potakne i omogući svima da doniraju svoje znanje, svoje vrijeme, dobru volju i svoj novac da zajednički stvaramo bolje društvo“, istaknula je na predstavljanju predsjednica Zakladne uprave Urša Raukar, dodavši kako iza svega stoji zajednički san o pravednijem svijetu.

Članica zakladne uprave, Sandra Benčić, naglasila je kako SOLIDARNA nastoji biti drugačija brzinom odgovora na potrebe građana. “SOLIDARNA je krenula odozno i želi podržati građanski aktivizam bez birokratskih prepreka, što je nemoguće bez podrške  građana i poslovnog sektora”.

“Želimo postati pouzdan partner donatorima iz svih društvenih skupina da kao posrednik i katalizator mobilizacije resursa, podupiremo razvoj autonomnih inicijativa za zaštitu ljudskih prava i time doprinesemo rješavanju društvenih problema” izjavila je Mirjana Matešić, članica Zakladne uprave.

Upraviteljica Marina Škrabalo i tajnik zadruge Ivan Blažević pojasnili su da je uspostavu SOLIDARNE financijski podupro program EEA and Norway Grants u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva u okviru projekta ‘Filantropija za ljudska prava’ te Atlantic Grupa za program ‘Kultura u zajednici’. 

Dosad je SOLIDARNU donacijama podržalo 600 građana i građanki, Primorsko-goranska županija te više malih tvrtki i udruga, što je omogućilo podršku više manjih inicijativa te objavu natječaja za financijske potpore ‘Drugotna na sav glas!’ u iznosu od 60.000,00 kn za podršku ženskim inicijativama širom Hrvatske koje promiču rodnu ravnopravnost.

Inače, SOLIDARNA će pružati različite programe potpora, a trenutno su aktivna tri fonda, HITNO&BITNO – za ad hoc inicijative koje reagiraju na kršenja ljudskih prava i načela demokratskog vladanja, a ne mogu se pravovremeno financirati od strane drugih donatora, INKUBATOR – fond za nove lokalne i eksperimentalne inicijative zaštite ljudskih prava, naročito one koje nastaju u ugroženim lokalnim sredinama i KULTURA U ZAJEDNICI – fond za program manjih kulturnih produkcija sa širokim dosegom u zajednici s ciljem podizanja svijesti o ljudskim pravima i solidarnosti. Osim toga, u suradnji s Kućom ljudskih prava, u Zagrebu su pokrenuli i POSUDIONICU AKTIVISTIČKE OPREME, gdje inicijative mogu besplatno naći sve potrebno za direktne akcije.

Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije i Erol Zejnilović iz grupe KRIES predstavili su  novu kampanju “Dobri domaćini:podržimo mlade kreativce bez doma” Inicijative Dobrodošli, udruge Are You Syrious?, zaklade SOLIDARNA i Koalicije solidarnosti Split koja poziva građane i različite umjetničke programe da instrumentima, opremom, podukom i donacijama podrže stvaralaštvo mladih bez primjerene roditeljske skrbi te mladih izbjeglica koji su utočište od ratova pronašli u Hrvatskoj. 

U tematskom razgovoru o globalnim, lokalnim i osobnim izazovima rada na zaštiti ljudskih prava, uz vodstvo Vilima Matule i Maje Sever, sudjelovali su Gordan Bosanac (Centar za mirovne studije), novinarka Ivana DragičevićVesna Teršelič (Documenta), Željka Vrbaslija (sindikat Nova Solidarnost) i Tomislav Domes (Klubtura i Pravo na grad). libela/h-alter


Povezano