Objavljeno

Osnovan prvi Fond za žene u Hrvatskoj

Foto: Nina Đurđević

Zaklada SOLIDARNA je 29. studenog u Zagrebu predstavila Fond za žene. Od svog osnutka Zaklada SOLIDARNA kao jedan od programskih prioriteta postavila je rad na zaštiti ženskih prava i promicanju rodne ravnopravnosti. Uspostavljanjem Fonda za žene zaokružuje dosadašnji rad u borbi protiv nasilja, ostvarivanju prava svake žene na život bez nasilja, prava na dostupnu zdravstvenu skrb, prava na političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost.

Fond za žene naslanja se na dosadašnja iskustva Zaklade SOLIDARNA u
podršci ženskim pravima – od „Drugotne na sav glas“ preko Odvažne i Fonda #Spasime te kampanje i prosvjeda DOSTA, kao prostor za ulaganje u ravnopravnost kao naše stvarnost.

Fond obuhvaća četiri programska područja: pomoć žrtvama seksualnog i obiteljskog nasilja, reproduktivno zdravlje, ekonomsko osnaživanje, edukaciju i prevenciju.

Program Fonda posvećen je promicanju reproduktivnog zdravlja i prava, s naglaskom na kvalitetnim i provjerenim informacijama i uslugama. Ciljevi rada u ovom području su: (a) poboljšati kvalitetu sveobuhvatnog zdravstvenog i seksualnog odgoja, (b) osigurati pristup zdravstvenim uslugama, (c) omogućiti ženama i mladima da samostalno donose vlastite odluke o reproduktivnom zdravlju.


Već tri godine imamo Fond #spasime kojim smo pomagali žrtvama nasilja, u hitnim situacijama, plaćanjem troškova stanarine jer žene koje žele otići najčešće nemaju kamo otići i nemaju podršku obitelji i nemaju financijske mogućnosti; plaćali smo i i psihoterapijske i odvjetničke usluge jer smo zagovaračka zaklada koja uskače u pomoć dok se situacija ne promijeni na bolje,“ istaknula je Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne uprave SOLIDARNE.

Dr.sc. Jasenka Grujić kao članica Vijeća Fonda za žene podsjetila je na definiciju reproduktivnog zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO): Reproduktivno zdravlje je stanje potpunog fizičkog,mentalnog i socijalnog blagostanja, ne samo odsutnost bolesti i nemoći u svim područjima vezanim uz reproduktivni sustav i njegovo funkcioniranje, u svim fazama života. (…)

Ratificirali smo konvenciju te svako toliko dobivamo kritike od povjerenika koji nadziru provođenje konvencije. Prekid trudnoće u javnom sektoru treba biti besplatan, tj. na teret HZZO-a i kontracepcija treba biti besplatna. Radi se o rodnoj diskriminaciji jer većinu tih usluga traže žene. No, postoji i socijalna diskriminacija jer značajan spektar usluga ostaje nedostupan ženama, mladim ženama, ženama koje se školuju, koje ne rade i one koje su siromašne, a sve te troškove snose žene. Ovaj Fond će u nekim takvim situacijama izaći u susret i pomoći najranjivijima kada govorimo o reproduktivnom zdravlju,” rekla je dr. Grujić.

Doniranjem u Fond za žene podržavate život bez nasilja kroz direktnu financijsku potporu ženama žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja, omogućujete dostupnu zdravstvenu zaštitu iz područja reproduktivne skrbi svakoj ženi, dajete podršku ženama poduzetnicama i cjeloživotnom obrazovanju i radu s mladima, te osiguravate sustavni zagovarački rad na ostvarivanju političke, ekonomske i društvene ravnopravnosti.


Povezano