Objavljeno

Predstavljen prvi europski Atlas politika liječenja neplodnosti

U Europskom parlamentu je 10. prosinca predstavljen prvi europski Atlas politika liječenja neplodnosti koji kroz interaktivnu mapu prikazuje objedinjene podatke o pristupu i politikama liječenja neplodnosti na razini Europe. Na predstavljanju Atlasa sudjelovao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić.

Pozdravljam ovakav sveobuhvatni pregled koji Atlas pruža,” izjavio je zastupnik Matić, izvjestitelj Europskog parlamenta za temu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena. “Naš politički cilj mora biti osiguravanje punog pristupa tretmanima liječenja neplodnosti – za sve, bez diskriminacije pojedinih pacijenata i pacijentica.”

Atlas objedinjuje podatke država u tri segmenta kojima je ocijenjen pristup i politika liječenja neplodnosti – zakonodavni okvir, financiranje liječenja kroz zdravstveni sustav i iskustvo pacijenta.

Prema tim pokazateljima, najbolje rezultate imaju Belgija, Izrael i Nizozemska s 86% ukupnih bodova. Hrvatska se sa 76% ukupnih bodova nalazi u drugoj najboljoj kategoriji zemalja zajedno s Norveškom, Mađarskom i Velikom Britanijom. Na samom začelju rang liste se nalazi Albanija kao posljednja sa svega 13% ukupnih bodova, a iznad nje se nalaze Armenija, Poljska i Irska.

Hrvatska je u posljednjem desetljeću ostvarila veliki napredak u ovom koraku i svrstana je u drugu najbolju kategoriju proučavanih zemalja. U odnosu na ostatak Europe, u Hrvatskoj imamo funkcionalan zakonodavni okvir, registar tehnologija potpomognute reprodukcije te potpuno financiranje 6 ciklusa Intrauterine inseminacije (IUI). Međutim, u određenim područjima postoji veliki prostor za napredak pa se tako još uvijek prisutni nedostaci tiču diskriminatorne i ograničavajuće politike, kao i činjenice da registar MPO postupaka nije u potpunosti funkcionalan. Prostora za napredak ima i u dijelu financiranja, s obzirom da su postupci samo djelomično financirani. Potrebno je uspostaviti registar donatora i otvoriti banku gameta, sustav podrške za mentalno zdravlje pacijenata/ica koji liječe neplodnost kao i edukaciju o plodnosti unutar školskog sustava.


Povezano