Objavljeno

Predstavljen projekt “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”

U utorak, 6. studenog u Hrvatskom saboru predstavljen je projekt “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” koji je usmjeren na širenje opsega implementacije akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti s ciljem dostizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj.

Projektom se žele osigurati standardi, mjere i akcije koje će pridonijeti podizanju svijesti o problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena s ciljem smanjivanja rizika siromaštva za žene.

Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a partneri su Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Institut za ravnopravnost žena i muškaraca (Belgija). Državna tijela koja daju potporu projektu su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku.

Ciljana skupina su predstavnici/e vlasti, javnih i privatnih kompanija, sindikata te učenici/e srednjih škola na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Projekt će se odvijati u nekoliko faza: 1) dubinsko istraživanje na nacionalnoj razini, 2) izrada edukacijskih programa, 3) izrada nacionalnog zakonodavnog okvira za jednake plaće i mirovine u RH, i 4) povećanje vidljivosti teme.

“Rodni jaz u plaćama i mirovinama su kompleksni problemi, čiji su uzroci višestruki – od nepunog radnog vremena i suočavanja sa staklenim stropom do činjenice da žene i dalje obavljaju većinu kućanskih poslova i skrbe za djecu,” upozorila je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Na predstavljanju je istaknuto da jaz u plaćama dovodi do jaza u mirovinama, koji je zapravo zbir svih oblika diskriminacije kojima su žene izložene tijekom života te koji žene stavlja u poziciju povećanog rizika od siromaštva te izlaže ekonomskoj ovisnosti. Također je primijećeno da je jaz u mirovini veći kod žena koje su udane i imaju djecu.

“Negativne demografske trendove nemoguće je preokrenuti ako se teret i dalje prelama preko leđa žena,” kazala je Pravobraniteljica.

Više o projektu pročitajte ovdje.


Povezano