Objavljeno

U Londonu otvoren prvi muzej vagine na svijetu

U Londonu je prije nekoliko dana otvoren prvi muzej posvećen vagini (Vagina Museum), osnovan zahvaljujući crowdfunding kampanji kojom je ranije ove godine prikupljeno gotovo 50 0000 funti.

Ciljevi muzeja su: širiti znanje i podizati svijest o ženskoj anatomiji i zdravlju, osnažiti ljude i poticati raspravu o ovoj temi, ukloniti stigmu, propitivati heteronormativnost i cisnormativnost, promicati intersekcijske, feminističke i trans-uključive vrijednosti te služiti kao forum da feminizam, ljudska prava i LGBT+ zajednicu.

Ravnateljica muzeja Florence Schechter kaže da je motivacija za otvaranje ovog muzeja bila jednostavna: “Saznala sam da na Islandu postoji muzej penisa, ali nigdje drugdje ne postoji sličan muzej posvećen vagini, stoga sam ga ja odlučila pokrenuti.”

Prva izložba, koju možete pogledati do kraja veljače 2020., zove se Muff Busters: Vagina Myths and How To Fight Them, a tematizira pogrešne predodžbe vezane uz žensku anatomiju, uključujući higijenu, izgled, menstruaciju, seks i kontracepciju. Na izložbi također možete pročitati podatak da više od polovice Britanaca i Britanki ne zna opisati funkciju ili ne zna gdje se točno nalaze vagina, usne ili mokraćna cijev.


Povezano