Objavljeno

Predstavljamo Vox Teen sadržaj!

Zatišje

Ove godine na 8. Vox Feminae festivalu predstavit ćemo vam potpuno novi programski sadržaj namijenjen tinejdžerskog populaciji.

 

Ovdje u Voxu vjerujemo u važnost rane i raznovrsne edukacije o feminističkoj problematici, a Teen dio bogatog programa Vox Feminae festivala odraz je našeg nastojanja da vas rano izvučemo iz škole i ponukamo da promislite o ženama, djevojkama, feminizmu i svim njemu bliskim temama.

Za Teen program rezerviran je ponedjeljak poslijepodne, kada možete pogledati kratkometražne igrane i dokumentarne filmove iz Hrvatske, Europe i svijeta, a pripremili smo i dva predavanja o rodu i uličnom uznemiravanju u četvrtak i petak.

Ne budi kovrčava

Prvi dio Teen kratkih filmova počinje u ponedjeljak u 15 sati u velikoj dvorani kina Europa s kratkometražnim animiranim filmom Ne budi kovrčava češke redateljice Veronyke Jelinek.

Slijedi kratki dokumentarac Strah o predrasudama s kojima se susreću psihijatrijski pacijenti,  a na njega se nastavlja dokumentarac u norveško-meksičkoj koprodukciji Poljupci u Zocalu, jednostavan film o jednostavnim trenucima koji se bavi poljupcima u Mexico Cityju.

Dilesi je grčki dokumentarac o umjetnicima u mirovini i njihovom unuku, a Krokodili bez sedla višestruko je nagrađivani dokumentarni film ceste o sreći koju osjećamo kada smo svoji.

Krokodil bez sedla

Drugi Teen blok tematski je posvećen prijateljstvu i odrastanju, a u 16 sati u velikoj dvorani kina Europa otvara ga film MOJA! MOJA! MOJA sobica! hrvatske redateljice Barbare Vekić nagrađen na Sarajevo Film Festivalu.

Zatim slijedi Balavica Igora Mirkovića, o odrastanju ljubavi na vrhu nebodera, višestruko nagrađivani kratki film koji je osvojio grand prix na festivalu kratkometražnog filma Paris Courts Devant.

BFF Sanje Marjanović i Večeras postajemo žene Josefien Hendriks govore o ženskom prijateljstvu, njegovom razvoju i sazrijevanju djevojaka i žena koje su dio njega. Zadnji film je Vulvica i njezina klitoralna svijest Sare Koppel, animirani film o promjenama godišnjih doba i promjenama koje nastupaju kada djevojka postaje žena.

https://vimeo.com/http://vimeo.com/81457142 

U 17 sati u velikoj dvorani kina Europa prikazat ćemo Zatišje, dugometražni dokumentarni film iz Venezuele redatelja Eliezera Ariasa. Najgora tragedija za roditelje je nadživjeti svoju djecu, a upravo time se ovaj film bavi – u venezuelanskim Andama, Marcelina i Mercedes pričaju o svojim kćerima Nancy i Mariji José, djevojčicama koje su si s 15 godine odlučile oduzeti život.

Koristeći se njihovim prisjećanjima gubitka i tuge, film nas vodi u svijet opipljive boli gdje je tišina postala vrlo važna karakteristika ovoga idiličnog, ali i nasilnog krajolika.

Upoznajemo ruralne zajednice u kojima samoubojstvo dobiva gotovo epidemične razmjere. Kao i muhe, samoubojstvo je posvuda, ali nitko ne priča o njemu. Oni preživjeli sugovornici tiho i tužno bulje u kameru, a sve prati naracija dviju majki koje pričaju o tragediji koja je ostavila neizbrisiv trag na njihove živote.

https://vimeo.com/http://vimeo.com/79933800 

U sklopu društvenog programa, koji se održava na Trešnjevci, na adresi Kostelska 4, bit će održana dva predavanja iz Teen dijela festivala. U četvrtak 13. studenog u 11 sati moći ćete vidjeti videorad i prezentaciju Ogledalo roda u reklamama nastale praćenjem reklamnog sadržaja prikazivanog u Srbiji.

Potreba za radom javila se zbog reklama koje rodne uloge prikazuje na ograničavajući i stereotipan način podržavajući i obnavljajući tako već postojeće rodne podjele koje prepoznajemo u društvu.

Mina Damjanović i Milica Batričević također će održati i radionicu prepoznavanja društvenih konstrukata muškosti i ženskosti u medijskoj reprezentaciji, odnosu sudionika/-ica prema njima i kako kroz interakciju dekonstruirati rodne kutije i pronaći zajednički način borbe protiv ograničavajućih rodnih modela.

U petak, 14. studenog u 11 sati u Kostelskoj svoj rad i program radioničkog i umjetničkog tipa predstavit će Hollaback! Hrvatska, domaći ogranak međunarodnog pokreta posvećenom iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja žena i LGBTIQ osoba.

Pomoću uporabe metode forum teatra raspravit će se kako reagirati na rodno uvjetovano ulično uznemiravanje te time osnažiti osobe koje su (ili mogu biti) uznemiravane i potaknuti aktivnije uključivanje slučajnih promatrača.

Forum teatar – ili teatar potlačenih – prvi je predstavio Augusto Boal kako bi pokazao ljudima da mogu promijeniti svoju okolinu.Forum teatar nije klasičan teatar jer publika ima pravo sudjelovanja te može utjecati na finalnu soluciju scene. Hollaback! prekida tišinu koja je ovjekovječila seksualno/rodno nasilje. Inicijativa u Hrvatskoj osnovana je 2011. godine i u zadnje tri godine provedene su razne aktivnosti poput istraživanja, natječaja za slogan i vizualni prikaz ili kampanje Sigurnija mjesta.


Povezano