Objavljeno

Pravo obitelji ispred prava poslodavca

U jedinstvenom slučaju u Španjolskoj pravosuđe je presudilo u korist oca koji se obratio sudu zbog nemogućnosti dogovora fleksibilnog radnog vremena s poslodavcem. On se naime požalio jer mu nije dozvoljeno da na posao dolazi sat vremena kasnije kako bi dijete mogao odvesti u vrtić.

Ovakvom odlukom, sud je ‘pravo obitelji’ postavio ispred ‘prava vodstva tvrtke’. Španjolci/ke su inače opterećeni s radnim satima koji su među najdužima i najnefleksibilnijima u Europi, a ovo potvrđuje i činjenica da više od 60% njih smatra kako radno vrijeme izravno negativno utječe na njihov obiteljski život.

Otac iz ovog slučaja, imenovan samo kao José, inače je kuhar u državnom Centru za ozljede mozga, a na poslu treba biti u 8 sati, u isto vrijeme kada dijete mora dovesti u vrtić. Od poslodavca je zatražio mogućnost da na posao dolazi sat vremena kasnije, no to je odbijeno uz obrazloženje da se doručak poslužuje od 8:30 sati te je stoga potreban u kuhinji.

Njegovih pet kolega/ica iz kuhinje podržali/e su ovaj zahtjev, navodeći da je dvoje ljudi u kuhinji sasvim dovoljno da bi se poslužio doručak, te da razina usluge ne bi bila smanjena da ga nema.

 „Prava radnika trebala bi biti ispred prava tvrtke ako je utjecaj na uslugu minimalan“, izjavio je sudac, dodavši kako i prema španjolskom Ustavu prava tvrtke ne smiju ići protiv zakonske zaštite obitelji.

Pitanje balansiranja obiteljskog i poslovnog života na površinu je izašlo i u vrijeme izbora, pa je Ciudadanos (Građani), stranka centra pod vodstvom Alberta Rivere, predložila kako bi Španjolska trebala preuzeti švedski model koji bi omogućio očevima da ravnomjernu raspodjelu roditeljskog dopusta s majkama. [J.V.] The Local


Povezano