Objavljeno

Pravo na izbor ‘da’, ali samo ako možete platiti i do 3,000 dolara

Predstavnički dom Kongresa izglasao je prijedlog HR-7, zakona protiv pobačaja koji proširuje Hayde-ov amandman kako bi onemogućio korištenje osiguranja za pokrivanje troškova pobačaja. 

Hydeov amandman je zakonska odredba iz 1976. godine koja zabranjuje korištenje određenih federalnih sredstava za plaćanje pobačaja osim u slučaju opasnosti po život majke, a od 1993. i u slučaju incesta i silovanja. Ne radi se o stalnom zakonu, već odredbi u različitim oblicima rutinski veže uz proračun. Novi zakon HR-7, odredbe ovog amandmana učinio bi stalnima te zabranio proračunsko financiranje osiguravatelja koji pružaju uslugu pobačaja.

Zakon je predložen pod nazivom ‘Ne proračunskom financiranju pobačaja i osiguranja za pobačaje 2017‘, čime se javnost obmanjuje, budući da federalna sredstva nisu korištena za financiranje pobačaja već više od 40 godina.  

Prema Centru za reproduktivna prava ovaj zakon će posebno teško pogoditi one žene koje ne mogu platiti punu cijenu pobačaja – pripadnice radničke klase s niskim primanjima, mlade i ne bijele žene.

Prijedlog zakona još nije usvojen, prvo mora u Senat kako bi bio izglasan, a zatim k predsjedniku koji ga mora potvrditi kao zakon. Međutim, budući da republikanci kontroliraju Senat, a predsjednik Trump nije pobornik prava na izbor, očekuje se da će ovaj zakon stupiti na snagu unatoč tome što već sada 10 saveznih država ne dozvoljava pokrivanje troškova pobačaja osiguranjem.

Cijena usluge pobačaja bez osiguranja obično ovisi o mjestu prebivališta i periodu trajanja trudnoće, a prema podacima iz 2014. varira između 648 dolara za pobačaje do 11 tjedna i 3,275 za pobačaje između 22 i 24 tjedna. Kolika će cijena uistinu biti u 2017. ostaje za vidjeti, no jasno je da će biti previsoka za mnoge nezaposlene mlade i sve druge žene i parove s niskim primanjima.

Unatoč tome što se većina Amerikanaca/ki ne protivi pobačaju, Trumpova administracija prvo je uskratila financiranje stranim zdravstvenim organizacijama ukoliko pružaju savjetovanje o planiranju obitelji i reproduktivnom zdravlju koje uključuje pobačaj, a sada i svojim građanima/kama poručuje da nemaju pravo na izbor. [J.K.] Bustle


Povezano