Objavljeno

Missouri donosi Zakon koji omogućava otpuštanje žena koje koriste kontracepciju

Missourijski Senat razmatra ažuriranu verziju Zakona koji poslodavcima i vlasnicima nekretnina dopušta diskriminaciju žena koje koriste kontracepciju ili su imale pobačaj. Kako navodi Newsweek, Zakon ima potporu guvernera države Erica Greitensa, a u utorak ga je odobrio i Predstavnički dom Kongresa.

Poznat pod nazivom SB 5, Zakon je usvojen od strane Senata 14. lipnja, nakon posebne sjednice koju je sazvao guverner Greitens. Kako navodi feministički portal Feministing, njegova je namjera promijeniti pravilnik koji trenutno poslodavcima i najmodavcima onemogućava diskriminaciju, odnosno kažnjavanje žena na temelju izbora vezanih uz njihovo reproduktivno zdravlje.

Zakon koji brani diskriminaciju žena na snagu je donio grad St. Louis, a guverner Greitens požalio se kako se njime područje pretvorilo u ‘svetište pobačaja’. Čini se kako se s ovim stavom slažu i Senat i Predstavnički dom Kongresa, koji je u utorak donio produženu verziju SB 5 koja uključuje više ograničenja vezanih uz pobačaje.

Eric Greitens

S obzirom na glasanje koje se održalo 14. Lipnja, vjerojatno je da će Senat odobriti i ažuriranu verziju Zakona. To znači da će donošenjem novog Zakona stanodavci imati pravo odbiti iznajmiti stan/kuću ženama na temelju njihovih odluka vezanih uz reproduktivno zdravlje. Prema istom Zakonu, poslodavci će moći otpustiti ili odbiti zaposliti žene koje koriste kontracepciju. Iako poslodavcima informacija o reproduktivnom zdravlju djelatnica trenutno nije na raspolaganju, novi će im Zakon dozvoljavati da žene ispituju o zdravstvenim uslugama koje koriste za svoje reproduktivno zdravlje.

Aktivistkinje iz udruge za ženska prava NARAL Pro-Choice Missouri opisale su SB 5 kao ‘sramotan udarac za žene i obitelji’.

„Guverner Greitens i njegovi kolege trebali bi se sramiti svoje ‘hitne’ posebne sjednice i svojih kontinuiranih nastojanja da ženama ograniče pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti. Ovaj Zakon neće učiniti ništa što bi olakšalo pristup zdravstvu ili poboljšalo živote stanovnika i stanovnica Missourija. Umjesto toga, guverner stavlja svoje privatne političke ambicije ispred stvarnih potreba radnica i radnika u Missouriju.“

Prijedlog novog Zakona donesen je samo dva mjeseca nakon što je savezni sudac srušio dva Zakona koji bi u Missouriju spriječili da klinike (osim podružnice Planed Parenthooda) u St. Louisu ženama nude usluge pobačaja. Čini se da bi SB 5 mogao nadjačati saveznu odluku nametanjem novih ograničenja klinikama za pobačaje te ih prisiliti na zatvaranje.

Dobra je vijest da bi država Missouri mogla imati ozbiljnih poteškoća ukoliko potpiše ovaj Zakon. Kao što je izvijestio Feministing, Savezni zakon o diskriminacije trudnoće sprečava diskriminaciju žena koje su imale abortus. Zakon, međutim, ne spominje kontrolu rađanja. Newsweek


Povezano