Objavljeno

Odgođena zagrebačka Povorka ponosa

Foto: TB/VF

Zagreb Pride objavio je da se ovogodišnja Povorka ponosa, koja je bila planirana za 13. lipnja, nažalost neće održati – prije svega zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga, ali i zato jer je za organizaciju Prajda potrebno nekoliko mjeseci rada volonterki i organizacijskog odbora, što ove godine nije bilo moguće.

Ipak, poručuju da rade na drugim aktivnostima, a otvorena je i mogućnost da će se Povorka održati do kraja godine.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT), podsjetili su na rezultate posljednjeg istraživanja o iskustvu diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja prema LGBTIQ osobama u Hrvatskoj. Čak 64% LGBTIQ osoba u RH doživljava nasilje, a trećina se pokušala ubiti ili ozlijediti.

Zagreb Pride također poziva sve pripadnike_ce LGBTIQ zajednice da prijave svako zlostavljanje. Svako dobacivanje, uznemiravanje ili fizičko nasilje upućeno na osnovi spolne orijentacije i/ili rodnog identiteta, i/ili rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika, predstavlja zločin iz mržnje te je kažnjivo.

Kampanja “Brutalna stvarnost” Zagreb Pridea

Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je Prekinimo šutnju (Breaking the Silence) kojom se želi javnosti, ali i donositeljima odluka i institucijama ukazati na nepovoljan položaj LGBTI osoba u društvu i s kojim se teškoćama one suočavaju zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja.

Zbog trenutne nemogućnosti održavanja javnih događanja, udruga LORI za IDAHOBIT 2020. provodi online kampanju s ciljem informiranja javnosti o homo/bi/transfobiji u društvu. Kampanjom žele istaknuti važnost edukacije o LGBTIQ temama u školama te upoznati javnost s nasiljem i diskriminacijom s kojima se mladi suočavaju tijekom školovanja. U razdoblju od 15. svibnja do 12. lipnja na svojoj mrežnoj stranici LORI će objaviti niz članaka na tu temu, a na svom Youtube kanalu i društvenim mrežama video svjedočanstva LGBTI mladih o njihovim iskustvima iz školskog okruženja.

Ususret IDAHOBIT-u, Vijeće Europe je, na čelu s Glavnom tajnicom Marijom Pejčinović Burić, poručilo kako europske države moraju učiniti više kako bi pomogle izazovima s kojima se susreću mlade LGBTIQ osobe, posebno u vrijeme krize. 

Pandemija Covida-19 produbila je nejednakosti kojima su već izložene ranjive skupine u društvu. LGBTI mladi, koji u inače trpe stigmatizaciju i marginalizaciju, sada su izloženi još većem riziku od govora mržnje i nasilja, i kod kuće i u javnosti,” stoji u priopćenju Vijeća Europe.


Povezano