Objavljeno

Povijesni brazilski zakon štiti pravo majki na dojenje u javnosti

Gradske vlasti u Sao Paulu, najvećem gradu  Južne Amerike, uskoro bi trebale potpisati zakon koji će novčanom kaznom u iznosu od 100 funti sankcionirati sve tvrtke ili organizacije koja sprečavaju  majke da doje svoju djecu u javnosti, prenosi Independent.

Zakon, koji su općinske vlasti odobrile sredinom mjeseca, a potpisom gradonačelnika Fernanda Haddada trebao bi stupiti na snagu do sredine travnja, smatra se prvim takve vrste u svijetu.

“Stvorili smo ovu mjeru, ne samo zbog novčane kazne, već kako bi ljudi shvatili da je zabranjeno stavljati veto na  dojenja. Shvaćamo da predrasude treba slomiti“, rekao je vijećnik Aurelio Nomura za Guardian.

Prisjetimo se, potreba za zakonskim propisima pojavila se nakon uličnih prosvjeda dojilja koje se, bez obzira na dobrobiti dojenja potvrđenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije i brazilske vlade, i dalje suočavaju s velikim predrasudama.

Kao jedan od primjera navodi se slučaj kada su zaštitari opomenuli brazilski model, Priscilu Navarro Bueno, zbog dojenja tijekom izložbe Davida Bowieja u Muzeju slike i zvuka  grada. Navarro Bueno prozvala je  puritansko društvo te sudjelovala u jednom od tri godišnja prosvjeda pozivajući na promjenu  apsurdne kulture.

Posljednji Mamaço Time prosvjed održao se na glavnoj prometnici u São Paulou gdje je  40 dojilja hranilo svoju djecu skandirajući: „Dojenje je moje pravo.”

Za to vrijeme u Hrvatskoj su se od prvog prijedloga Programa za zaštitu i promicanje dojenja, iz 2007. godine, do danas promijenila četiri ministra što pokazuje neaktivnost Države.

Cilj Programa za promicanje dojenja je povećati udio dojene djece. Međutim, provođenje Programa zahtijeva i izvjesna financijska sredstva što je najvjerojatnije i glavni razlog stanja hibernacije po ovome pitanju. Ministarstvo zdravlja poslalo je županijama upite koliko novca mogu izdvojiti za ovaj program, no većina je, prenosi Jutarnji list, odgovorila da ne može izdvojiti ni kune.

Bilo je međutim i terminoloških problema, koji se također povlače od 2007., no čini se da su napokon riješeni. Naime, u Programu za promicanje i zaštitu dojenja stoji odredba o poticanju majki da doje na zahtjev novorođenčeta, a taj je termin bio sporan u pravnom smislu jer  se zahtjev podnosi pismeno ili usmeno te nije bilo jasno kako će novorođenče podnijeti takav zahtjev.

Unicefovim pojašnjenjem da se termin ‘dojenje na zahtjev’ odnosi se na dojenje djeteta kad god ono to zahtijeva, odnosno kad nemirom, sisanjem ručice, okretanjem glave ili plačem pokazuje da je gladno, nasuprot dojenju prema unaprijed određenom rasporedu, bar je po pitanju terminologije stvar riješena.

No, bez obzira na to, program još uvijek nije donesen, a dojenje na javnom mjestu i dalje je tabu tema u hrvatskom društvu. [M.D.]


Povezano