Objavljeno

Potvrđene najgore sumnje o tretmanu djevojaka koje je oteo Boko Haram

Prema novom izvještaju Amnesty International-a, teroristička skupina Boko Haram je u ratnom pohodu u sjeverozapadnoj Nigeriji ubila najmanje 2 tisuće te otela još bar nekoliko tisuća ljudi. Također, potvrđeno je i da otete djevojke trpe tretman kakvog su se svi pribojavali.

Otmice koje provodi organizacija Boko Haram zadobile su svjetsku pozornost kada je 14. travnja 2014. oteto 276 djevojaka iz grada Chiboka. Iako je od tada prošla godina dana, djevojke još uvijek nisu pronađene.

Novo izvješće Amnesty International-a bazirano na svjedočanstvima 377 osoba, od kojih je 189 žrtava i svjedoka napada terorističke skupine, daje uvid u užasavajuću svakodnevnicu zatočenih djevojaka i žena. Izvještaj potvrđuje da su sumnje koje je javnost imala opravdane.

Zatočene djevojke trpe silovanja i prisilne brakove za pripadnike terorističke skupine, stoji u izvještaju: ”U brojnim slučajevima roditeljima djevojke, ili samoj djevojci, plaćen je iznos njenog miraza, iako okolnosti jasno ukazuju na to da je brak bio prisilan. Žene se tjera da obavljaju poslove u domaćinstvu te ih se siluje. Iako je silovanje zabranjeno u teritoriju koji je pod kontrolom Boko Haram-a, mnoge žene i djevojke ne mogu izbjeći silovanje u tajnim prisilnim brakovima.”.  

Dio otetih djevojaka i mladića mlađih od 15 godina prisiljeno je da aktivno sudjeluje u borbama i smaknućima. Članove terorističke skupine Boko Haram se stoga tereti za zločin regrutiranja maloljetnih vojnika te bi im se trebalo suditi i za taj prekršaj.

U listopadu je zapovjednik kampa doveo 200 vojnikinja, također otetih djevojaka i žena, da druge djevojke nauče kako se boriti. ”Rekle su nam da su ubile mnoge ljude, otele su mlade djevojke i mladiće. Zapovjednik je želio da nas ohrabre da se borimo i ubijamo”, izjavila je Aysha, jedna od otetih djevojaka.

Prema procjeni Amnesty International-a do sad je oteto približno 2,000 ljudi, većinom neudatih djevojaka za koje članovi Boko Haram-a smatraju da im je udaja religijska obaveza. Djevojke u zatočeništvu prolaze obuku iz Boko Haram-ovog tumačenja Islama koja prethodi njihovoj udaji za pripadnike terorističke skupine. Postoje i dokazi da se djevojke kršćanske vjeroispovijesti koje se odbiju obratiti smješta u kazneneni kamp na neodređeni rok.

Amnesty International je prozvao brojne institucije radi njihove inertnosti po ovom pitanju. Pozivaju Državnu komisiju za ljudska prava da prati sve što se događa, također pozivaju nigerijsku vladu i oružane snage da poduzmu sve što je u njihovoj moći da zaštite civile. Također direktno zahtijevaju od Boko Haram-a da prestane ubijati, zarobljavati i silovati ljude, da osude one koji to nastave te da dopuste grupama humanitarne pomoći pristup područjima pod njihovom kontrolom. [I.A.] Jezebel


Povezano