Objavljeno

Hrvatska mora učiniti više u borbi protiv nasilja nad ženama

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna, zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena, Predrag Fred Matić upozorava na zastrašujuće podatke koji dolaze iz Europske unije: svaka je treća žena žrtva fizičkog i/ili seksualnog nasilja, svaka 20. žena je silovana, dok je više od polovice žena (55%) doživjelo spolno uznemiravanje.

U Hrvatskoj je situacija alarmantna, pri čemu nedostaje sustavnih mehanizama za prikupljanje podataka o nasilju, no podaci iz posljednje velike ankete Agencije Europske unije za temeljna prava iz 2014. pokazuju da je nakon navršene 15. godine života jedna od pet žena u Hrvatskoj doživjela tjelesno i/ili seksualno nasilje, a trećina žena doživjelo je tjelesno, seksualno ili psihološko nasilje. Također, 29% žena u Hrvatskoj ima prijateljicu koja je žrtva nasilja, a u razdoblju 2000. – 2010. prijavljeno je 6 625 slučajeva seksualnog nasilja, što je između 461 i 761 slučaja godišnje.

Takvi podaci još su strašniji kada znamo da u Hrvatskoj ne postoji nacionalni plan za ravnopravnost spolova koji bi doprinio borbi protiv nasilja nad ženama te da se ključni dokument, Istanbulska konvencija, ne provodi.

„Dva su dokumenta osnovna da se spase životi žena i djevojčica – stvarna provedba Istanbulske konvencije i donošenje Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova, a kod oba je presudna politička volja,” izjavio je Matić. “Ne mogu sakriti razočaranje činjenicom da je posljednje izvješće o provedbi nacionalne politike za ravnopravnost spolova raspravljeno davne 2016. godine. Ovim putem prinosim na pozornost gospodinu Plenkoviću i gospođi Štimac Radin da je prije svega nekoliko dana Europski parlament usvojio rezoluciju kojom se traži da se rodno uvjetovano nasilje prema ženama, djevojčicama i LGBTIQ osobama tretira kao novi, poseban oblik kaznenog djela na razini EU-a. U isto vrijeme, hrvatske žene i djevojčice te LGBTIQ osobe nemaju osnovni strateški dokument postizanja rodne ravnopravnosti. To je nedopustivo.“


Povezano