Objavljeno

Potpiši peticiju za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine!

Ilustracija: Pariter

Porazno je da svaka deseta žena u Hrvatskoj nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka u Hrvatskoj prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

U Hrvatskoj porez na menstrualne potrepštine iznosi 25% te je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu o kojoj ovisi polovica stanovništva stvara nejednakosti u društvu te diskriminira osobe koje menstruiraju.

Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Ženska grupa Karlovac – “Korak”, HERA Križevci, Roditelji u akciji – RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, “Bolja budućnost”, Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih – Mladforma, EMA – Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru pokreće peticiju za smanjenje “ženskog” poreza u Hrvatskoj na 5%. Saborske zastupnice koje su podržale inicijativu su: zastupnica u Hrvatskom saboru, koju čine: Mirela Ahmetović (SDP), Sandra Benčić (Možemo!), Marijana Puljak (Centar), Anka Mrak – Taritaš (GLAS), Dalija Orešković (Centar), Urša Raukar – Gamulin (Možemo!), Katarina Peović (RF), Sanja Radolović (SDP), Martina Vlašić Iljkić (SDP), Andreja Marić (SDP), Katarina Nemet (IDS) Katica Glamuzina (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata), Boška Ban Vlahek (SDP), Ivana Kekin (NL), Ivana Posavec Krivec (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata), Sabina Glasovac (SDP), Romana Nikolić (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata) i Irena Simunić (nezavisna zastupnica iz Kluba socijaldemokrata).

Prema istraživanju udruge PaRiter, može se pretpostaviti da se godišnji trošak menstrualnih potrepština penje i do 600 kuna. Za mnoge žene u Hrvatskoj, radi se o nedostižnoj svoti.  Snižavanje stope PDV-a na 5% rezultiralo bi godišnjom uštedom od 96 kuna po članici kućanstva koja menstruira. Za državu malo, a za žene nezamislivo mnogo.

Higijenske potrepštine za žene nisu luksuz, a ukidanje poreza na higijenske potrepštine prijeka je potreba. Stoga vas pozivamo da potpišete peticiju za smanjenje poreza!

Kada se u Saboru ponovno iznese prijedlog za smanjenje porezne stope, ova će Inicijativa peticiju uputiti Vladi RH i Saboru kako bi učinili sve što je u njihovoj moći za ukidanje menstrualnog siromaštva. 


Povezano