Objavljeno

Postaje li Tajvan prva azijska država koja izjednačava pravo na brak

Tajvan je na pravom putu da postane prva azijska država s pravno uređenim istospolnim bračnim zajednicama. Djelomično je to posljedica samoubojstva koje je počinio ugledni profesor Jacques Picoux nakon što je doznao da nema pravo na dom kojeg je dijelio sa svojim partnerom posljednjih 40 godina.

Tajvan je je jedna od azijskih zemalja koje se smatraju najprogresivnijim u regiji po pitanju spolne i rodne ravnopravnosti, a određena pitanja izvanbračnih istospolnih zajednica već su zakonski uređena.

 

Nedovoljno, doduše, da dugogodišnjim partnerima pripadne puna pravna zaštita po pitanju nasljeđivanja. Stoga je vladajuća Demokratska progresivna stranka (DPP) predložila zakon koji formalno zakonski prepoznaje istospolni brak nakon javne rasprave koja je uslijedila nakon samoubojstva profesora Picouxa 16. listopada.

Picouxov dugogodišnji partner Tseng Ching-chao preminuo je od raka prošle godine, a zajednički prijatelji para svjedoče kako je profesor Picoux bio shrvan kada mu je zabranjeno donositi odluke po pitanju zdravstvenog stanja svog partnera u njegovim posljednjim trenutcima. Dodatno, priopćeno mu je da nema pravo na vlasništvo nad zajedničkom nekretninom.

Nakon smrti Picouxa LGBT incijative u Tajvanu zahtijevale su promjenu zakona uz slogan: “Koliko još života moramo izgubiti kao posljedicu odvratnog zanemarivanja od strane vladajućih”. Pride Watch Taiwan smrt profesora Picouxa nazvali su ključnim trenutkom u borbi za prava gej osoba.

Prema trenutnim analizama sastava parlamenta i izjavama aktivista očekuje se da će 66 predstavnika glasati za bračnu ravnopravnost što je većina od 58.4% – po prvi put u tajvanskoj povijesti natpolovična.

Ovo nije prvi put da aktivisti/kinje na Tajvanu pokušavaju izboriti bračnu ravnopravnost. Posljednji pokušaj opstruiran je od strane tada vladajuće stranke koja se nije usudila prijedlog zakona staviti na glasanje u parlamentu. Prijašnje analize političke situacije predviđale su bračnu ravnopravnost tek 2020. godine.

Istospolne zajednice na Tajvanu u većini države dijele prava slična onima koje uživaju partneri u vanbračnim zajednicama. Novi zakon izjednačiti će prava istospolnih zajednica s onima bračnih partnera: uključujući zajedničko skrbništvo nad djecom i zabranu diskriminacije prilikom posvajanja. Sam zakon brak će definirati kao “zajednicu dviju osoba” a ne kao “zajednicu muškarca i žene” što je dosada bio slučaj.

Ukoliko zakon prođe, tajvanski aktivisti/kinje planiraju nastavak zagovaranja registriranog partnerstva istovjetnog za hetero te gej i lezbijske parove. [M.Č.] [Independent]


Povezano