Objavljeno

Češka vlada podržala zakon o istospolnim brakovima

Povorka ponosa u Pragu 2014. (Wikimedia Commons)

Češka vlada u petak je podržala zakon koji bi legalizirao istospolni brak, piše Reuters. Time bi Češka postala prva postkomunistička zemlja koja omogućuje gej i lezbijskim parovima da sklope brak.

U Češkoj istospolni parovi mogu sklopiti životno partnerstvo još od 2006. godine, a posvajati djecu mogu od 2016.

Skupina od 46 zakonodavaca s ljevice i centra sastavila je prijedlog novog zakona, tvrdeći da istospolni parovi zaslužuju sve privilegije koje imaju heteroseksualni parovi.

“Temeljni princip ovog zakona je ponuditi istospolnim parovima i njihovoj djeci isto dostojanstvo i zaštitu obiteljskog života koju heteroseksualni parovi već imaju,” izjavila je Radka Maxova iz vladajuće stranke ANO.

Trideset sedam protivnika ovog prijedloga sastavilo je svoj nacrt zakona, zatraživši da u ustav uđe definicija braka kao zajednica žene i muškarca.

Za izmjenu ustava potrebno je 120 glasova, dok za donošenje zakona o istospolnim brakovima treba samo većina od ukupno 200 glasova u parlamentu.

U anketi provedenoj prošli mjesec, polovica ispitanika/ca izjavila je da podržava istospolne brakove, a 74 posto odobrava postojeću opciju registriranog partnerstva.

Premijer Andrej Babis kazao je da njegova vlada podržava ovaj zakon, no još nije sigurno kada će doći na dnevni red budući da stranke još od izbora u listopadu prošle godine nastoje formirati vladu.


Povezano