Objavljeno

Porast popularnosti čitanja među djecom i mladima

Peto godišnje istraživanje udruge National Literacy Trust provedeno na 32 tisuće djece i mladih starosti od osam do 18 godina u Velikoj Britaniji pokazalo je da rekordan broj djece uživa u čitanju te da je došlo do znatnog porasta broja djece koja svakodnevno čitaju. Dobiveni rezultati su po iskazanom užitku i učestalosti čitanja najviši u zadnjih devet godina.

Ohrabrujući rezultati koji se mogu naći u izvješću udruge National Literacy Trust za 2014. godinu su potpomognuti nizom manjih kampanja i inicijativa poput The Summer Reading Challenge  ili Bookstart čiji je cilj bio poticanje djece na čitanje od rane dobi te isticanje stila života koji uključuje redovito čitanje kao poželjno među mladima. U tekstu donosimo neke od ključnih nalaza istraživanja.

Užitak u čitanju raste

Postotak djece koja su na upit o užitku čitanja odgovarala s ”dosta uživam u čitanju” ili ”jako uživam u čitanju” je od 2005. do 2012. bio relativno stabilan iznosivši u prosjeku 50,4 %. Rezultati za 2013. i 2014. godinu pokazuju blag, no značajan porast pri čemu je rekordan podatak iz 2014. godine prema kojem 54,4 % mladih uživa u čitanju.

Povećao se broj mladih koji svakodnevno čitaju van nastave

Broj mladih koji svakodnevno čitaju van nastave je 2014. godine viši čak i od rezultata u 2005. godini koji je do sad smatran rekordnim.

Mladi sve više smatraju da je čitanje cool

Rezultati istraživanja ukazuju na promjenu percepcije o čitanju među djecom i mladima, sve više djece i mladih smatra da je čitanje cool (40,2 % u odnosu na 31,9 % u 2010. godini) te opada broj onih koji čitaju samo zato što moraju (27,6 % u odnosu na 30,4 % u 2012. godini) te onih koji bi se osjećali posramljeno kada bi ih prijatelji vidjeli da čitaju (17,2 % u odnosu na 21,5 % u 2012. godini).

Preferirani formati

Što se tiče formata koji djeca i mladi uglavnom čitaju, u 2014. godini se bilježi porast u kod svakog od formata osim kod časopisa. Pri tom su vodeće tekstualne poruke (72,6 %), internetske stranice (60,2 %), društvene mreže (53,6 %) i lyricsi (50,3 %), fikcija (46,7%) dok se najmanje čitaju e-knjige (15,3 %) i poezija (16,7 %).

Što se tiče rodnih razlika u izboru materijala za čitanje, djevojke pokazuju veću raznovrsnost, čitaju više tehnološki baziranog materijala poput tekstualnih poruka ili poruka na društvenim mrežama kao i više ”tradicionalnog” materijala kao što su fikcija, pjesme i časopisi. S druge strane, dečki u većem broju čitaju novine, stripove te priručnike.

Rodni jaz

Rezultati pokazuju da i u 2014. djevojke čitaju više od mladića. Gotovo dvostruko više mladića (12,8 %) u odnosu na djevojke (7,3 %) izjavljuje kako uopće ne uživa u čitanju.

Na slici vidimo prikaz rezultata ispitanika koji su se izjasnili kako uživaju u čitanju. Može se uočiti kako se rodni jaz u 2014. godini povećao na 14,4% u odnosu na 2012. godinu kada je razlika iznosila 12,7%. Razlog tome je porast broja djevojaka koje uživaju u čitanju u odnosu na broj mladića koji je ostao jednak onom u 2013. godini.

Odgovori na navedene izjave u vezi navika čitanja upućuju na to da više mladića, no djevojaka preferira gledanje televizije u odnosu na čitanje te da čitaju samo kad moraju. Također, gotovo dvostruko više mladićau odnosu na djevojke smatra da je čitanje više za djevojke.

Najdraži naslovi

Među naslovima koje su ispitanici/ce često navodili kao najdraže knjige ili priče se mogu naći popularni serijali kao što su Twilight, Harry Potter, The Hunger Games, The Hobbit, Diary of A Wimpy Kid, ali i djela kao što su The Fault in Our Stars i Matilda. NationalLiteracyTrust


Povezano