Objavljeno

Pomilovana je marokanska novinarka osuđena zbog ilegalnog pobačaja

Marokanski kralj pomilovao je novinarku koja je osuđena na godinu dana zatvora zbog ilegalnog pobačaja i izvanbračnih spolnih odnosa. Radi se o najnovijem zaokretu slučaja koji simbolizira kršenje ženskih prava i slobode govora.

Hajar Raissouni (28) optužena je za „ilegalni pobačaj i izvanbračne spolne odnose“, no kritičari vlasti navode da je zapravo riječ o zastrašivanju i cenzuri novinarke. Njezin zaručnik Rifaat al-Amin također je dobio zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana, dok je liječnik Mohammed Jamal Belkeziz, koji je navodno izvršio pobačaj, dobio dvogodišnju kaznu zbog suučesništva.

Marokanski kralj Mohammed VI. pomilovao je svo troje, no njegovu odluku mnogi vide kao prividno rješenje.

Raissouni, koja je 31. kolovoza uhićena izvan klinike u Rabatu, od početka tvrdi kako nije bilo pobačaja. I ona te medicinsko osoblje izjavili su da je liječena kako bi joj uklonili krvni ugrušak.

Prije pomilovanja, Raissouni je u zatvoru izjavila kako je prava meta njezin novinarski rad i obiteljska povijest disidencije.

Evidentno je kako je svrha mog uhićenja bila osveta za novinarske aktivnosti,“ izjavila je. Naime, izvještavala je o nemirima i prosvjedima na sjeveru zemlje.

Loubna Rais iz marokanskog feminističkog kolektiva Masaktach kazala je da je Raissounina kazna dokaz nepoštivanja temeljnih ljudskih prava u zemlji.

Žene, koje su osobito izložene ovoj vrsti nepravednog progona, bore se za temeljne slobode, pravo na vlastito tijelo i privatnost,” rekla je Rais.

Aktivisti su pozdravili odluku kralja, no upozoravaju da ono ne znači da je vladajući režim spreman zaštititi ženska prava i slobodu izražavanja.

Sretni smo što je Raissouni puštena na slobodu, ali to je rezultat međunarodnog pritiska,” izjavio je professor i bivši urednik novina Aboubakr Jamaï. “Pomilovanje neće dovesti do dekriminalizacije pobačaja. No, ono što će možda imati učinka je medijsko praćenje slučaja i razina svijesti u Maroku o ovom zakonu, koji je očigledno problematičan.”

Inače, Maroko je 135. na popisu od ukupno 180 zemalja po slobodi medija. [T.G.] The Guardian


Povezano