Objavljeno

Polovica liječnika/ca u EU vjeruje da je homoseksualnost bolest

Nova studija Europske agencije za temeljna prava otkrila je da polovica liječnika/ca u zemljama članicama EU vjeruje da je biti gej patološko stanje, odnosno bolest i da se njome možete zaraziti, kao i da se može liječiti. U nekim zemljama poput Rumunjske, polovica svih liječnika/ca i medicinskih sestara homoseksualnost smatra bolešću, a to ih uče i na sveučilištima diljem zemlje.

Iako je to u suprotnosti sa službenom politikom EU, medicinski stručnjaci/kinje u Bugarskoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, mišljenja su da je homoseksualnost zarazna, a jedna medicinska sestra u Rumunjskoj LGBTI osobe opisala je kao pogođene kugom.

U izvješću stoji da u nekim zamljama EU društvo LGBTI osobe tretira kao građane/ke drugog reda te da rašireni negativni stavovi prema LGBT osobama ugrožavaju njihova fundamentalna prava i koče napore da se spriječe diskriminacija i zločini iz mržnje. Istraživanje je ispitivalo stavove pripadnika/ca policije i zdravstva te prosvjetne djelatnike/ce, a pokazalo se da sve tri skupine imaju nisku razinu osviještenosti i znanja o potrebama LGBT osoba.

Ne treba međutim misliti da samo spomenute zemlje imaju ovakav problem, budući da prošlogodišnja studija britanske LGBT organizacije Stonewall otkriva da su homofobni stavovi prisutni i u tamošnjem zdravstvenom sustavu.

Zaključak je istraživanja Agencije da postoji potreba za profesionalnim treningom kako bi se razbile predrasude zaposlenih u zdravstvu, osobito radi povećanja dostupnosti zdravstvenih usluga transrodnim osobama u EU.

Zabilježen je nedostatak objektivnih informacija o seksualnoj orijentaciji i rodnim identitetima u školama, što može za posljedicu imati maltretiranje i primoranost mladih LGBTI osoba da skrivaju identitet. Preporučuje se državama članicama da u suradnji s obrazovnim institucijama započnu ciljane kampanje zahvaljujući kojima će škole postati sigurnija mjesta za LGBTI osobe.

Povodom izvještaja se oglasio zamjenik voditelja Intergrupe za LGBTI prava Europskog parlamenta, europoslanik Fabio Masimo Kastaldo koji je kazao:

„Zašto neki liječnici i liječnice i dalje misle da je homoseksualnost bolest? Zašto su škole prečesto nesigurna mjesta za LGBTI osobe? Ovaj izvještaj vrlo temeljito analizira teškoće s kojima se suočavaju LGBTI osobe u pristupu osnovnim institucijama u svakodnevnom životu, a to su obrazovanje, zdravstvo i policija. Moramo se puno više potruditi kako bismo osigurali da prava na obrazovanje, zdravstvenu skrb i pošten tretman jednako uživaju svi.“

Europoslanica i članica Intergrupe Sirpa Pietikainen dodala je: „Rezultati ovog izvještaja su dobar podsjetnik na to da, usprkos napretku na polju pravne regulacije, i dalje nismo ostvarili svoj cilj. Predrasude, diskriminacija i nasilje i dalje spriječavaju LGBTI osobe da koriste institucije. Pozivam EU i njezine članice da ozbiljno shvate ovaj izvještaj, i da ga upotrijebe kako bi ispunile svoje dužnosti i okončale diskriminaciju i zločine iz mržnje s kojima se suočavaju LGBT ljudi.“

Kao članica, istraživanjem je bila obuhvaćena i Hrvatska, a identificirana je kao jedna od zemalja u kojima postoji zabrinutost za neadekvatnu primjenu pravnih standarda EU, i to zbog nepogodne društvene klime i povremenih političkih pritisaka, ali i velikog utjecaja vjerskih institucija na politiku. [Ž.V.]

Izvješće je dostupno ovdje.


Povezano