Objavljeno

Poljska napušta Istanbulsku konvenciju?

Poljska nastavlja gaziti ženska prava. Poljska ministrica obitelji, rada i socijalnih pitanja Elżbieta Rafalska sada predlaže da se Poljska povuče iz Istanbulske konvencije koja postavlja minimalne standard za zaštitu žena i djece od nasilja, a Ministarstvo pravosuđa započelo je raspravu o Konvenciji. Takav korak u natrag ne može značiti ništa drugo nego da Poljska odustaje od borbe protiv obiteljskog nasilja.

Švedska europarlamentarka Malin Björk, iz redova Europske ujedinjene ljevice/Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL), pozvala je tijekom rasprave o ‘Poljskom pitanju’ u utorak,14. prosinca, Europski parlament i Vijeće da podrže žene u Poljskoj.

„Poljska vlada sada je odlučila nastaviti svoj napad na žene. Poljsko Ministarstvo obitelji, rada i socijalnih pitanja objavilo je da će se zemlja povući iz Istanbulske konvencije“, kazala je Björk dodajući da se vlada neće zaustaviti samo na tom koraku.

„U novom prijedlogu vlada također ograničava pravo žena na pilulu za dan poslije te priprema kampanje protiv prava žena da odlučuju o svom tijelu.“ Navodi i kako Poljska nakon masovnih prosvjeda koji su se održavali prije par mjeseci predlaže i ograničavanje prava na javne demonstracije.

„Ovo je neprihvatljivo. EU mora zauzeti jasan stav i pokazati da sve zemlje članice moraju ratificirati i primjenjivati Istanbulsku konvenciju, jednako kao što moraju primjenjivati Europsku konvenciju o ljudskim pravima. […] Napadi na ljudska prava žena i na slobodu prosvjedovanja su neprihvatljivi“, zaključila je Björk.

O Poljskoj se raspravlja već četvrti put, sada primarno zbog napada na Ustavni sud, odnosno izmjena u zakonu koje bi, između ostalog, predsjedniku države dale pravo da predloži predsjednika suda, istaknuo je Frans Timmermans, podpredsjednik Europske komisije, naglašavajući kako se to protivi poljskom Ustavu te potkopava nezavisnost suda.

Neki zastupnici/e su zatražili aktiviranje Članka 7., formalnog mehanizma kojim se zemlju članicu proglašava odgovornom za ozbiljno kršenje sporazuma, što može završiti sankcijama ili gubitkom prava glasa.

Timmermans je kazao kako će Komisija uskoro raspraviti o ovom prijedlogu, no strahuje se da bi takav korak u svakom slučaju bio blokiran na Vijeću, koje uključuje predstavnike svih zemalja članica, a mora donijeti jednoglasnu odluku kako bi proglasilo sankcije. [Ž.V.]


Povezano