Objavljeno

Apsolutna vlast Erdoganu? Odluka u nedjelju

Foto: Građanka koja se protivi promjeni ustava

Glasači/ce u Turskoj u nedjelju izlaze na referendum kojim će se odlučiti o promjeni ustava i kreiranju izvršnog predsjedništva. Prema posljednjim anketama, čini se da će većina građana/ki, odnosno njih između 51 i 52%, poduprijeti promjenu ustava kojom bi se proširile ovlasti trenutnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ankete pokazuju da se broj neodlučnih građana smanjuje, a od početka ožujka podrška promjeni ustava porasla je za 2%.

Promjene ustava u Turskoj mora odobriti barem 367od 550 članova parlamenta, a ako predloženi amandmani prime između 330 i 367 glasova potreban je referendum. Amandman kojim se predlaže izvršno predsjedništvo dobio je 339 glasova zastupnika.

U slučaju da referendum prođe Erdogan bi kao predsjednik imao svu izvršnu vlast, mogao bi sam birati svoje ministre, donositi zakone, sazivati izbore i proglašavati izvanredna stanja. Mandat bi mu trajao pet godina, a mogao bi biti ponovno izabran još jednom, što znači da bi na vlasti mogao biti do 2019. godine, ako se u obzir ne uzme trenutni mandat.

Erdogan tvrdi da bi promjena ustava donijela stabilnost, no njegovi kritičari ističu da bi na taj način u rukama jedne osobe bila prevelika moć što bi moglo voditi autoritarnom režimu. [Ž.V.]


Povezano