Objavljeno

Štrajk radnika/ca zagrebačkog SC-a: Menze do daljnjeg zatvorene

Sanacijska uprava Studentskog centra ponovno je odbila potpisati Kolektivni ugovor zaposlenika i zaposlenica Studentskog centra u Zagrebu, zbog čega su predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske (SSZSCH), Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat Studentskog centra Zagreb i Sindikat djelatnika u kulturi na međusindikalnom sastanku održanom u srijedu, 9. studenog dogovorili datum početka štrajka za srijedu 16. studenog.

Zaposlenici i zaposlenice Studentskog centra u Zagrebu objavilie su kako će štrajkati sve dok Sanacijska uprava ne potpiše u cijelosti usuglašen tekst Kolektivnog ugovora. Štrajk je prijavljen sanacijskom upravitelju SC-a, Mirku Bošnjaku, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Sveučilištu u Zagrebu te Vladi Republike Hrvatske.

Kolektivni pregovori sindikata i Sanacijske uprave Studentskog centra traju još od lipnja prošle godine, a unatoč tome što su tijekom kolektivnih pregovora i 14 sastanaka mirenja usuglašena mišljenja, ugovor još uvijek nije potpisan. Usuglašeni rok za potpisivanje Kolektivnog ugovora bio je 1. rujna.

Predstavnici sindikata naveli su kako se navedenim kolektivnim ugovorom nisu tražili nikakvi ekstremni zahtjevi, već sistematizacija i poboljšanje određenih radnih uvjeta poput obračuna plaća, godišnjih odmora, regresa i božićnica. Kako prenosi radnički.org, riječ je o vrlo ‘sanacijskim’ zahtjevima uz odgodu provedbe za prvi siječnja 2017. godine.

„Kao što je već otprije poznato, sanacijska uprava Studentskog centra u Zagrebu odbija potpisati u cijelosti usuglašen tekst Kolektivnog ugovora, pa tako sindikatima i njihovim članovima ne preostaje ništa drugo nego da se štrajkom izbore za svoja prava. Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dobilo preporuku Vlade Republike Hrvatske da kontaktira predsjednicu pregovaračkog odbora Sindikata, gospođu Biserku Sertić, te o učinjenom izvijesti Ured Vlade, to do danas nije učinjeno.“ stoji u priopćenju SSZSCH.

Štrajk koji započinje u srijedu u 6 sati ujutro uključuje i zaposlenike i zaposlenice zagrebačkih menzi, koje će biti zatvorene sve do ispunjenja zahtjeva radnika/ca Studentskog centra. Usprkos štrajku, najavljeno je kako će se nastaviti pružati pune usluge studentima/cama s invaliditetom, zbog čega će na Cvjetnom naselju u svakoj smjeni raditi po petero radnika/ca. Još uvijek nije poznato hoće li studenti/ce tijekom štrajka biti u mogućnosti podizati i predavati studentske ugovore.

Predsjednica SSZSCH, Biserka Sertić, navela je kako su studenti i studentice prilikom prošlogodišnje najave štrajka dali potporu radnicima i radnicama Studentskog centra: “Na linijama u restoranima studenti su prije štrajka davali podršku gospođama i poručivali da se bore za sebe. Uvjereni smo da će tako biti ponovno.“ [E.H.]


Povezano