Objavljeno

Pokrenuta kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom u športu

Središnji državni ured za šport započeo je nacionalnu kampanju protiv seksualnog nasilja nad djecom u športu Start to talk. Ovom inicijativom, koju je pokrenulo Vijeće Europe, poziva se na djelovanje javne vlasti i športski pokret s ciljem zaustavljanja seksualnog nasilja nad djecom u športu.

Prema dostupnim podacima, svako peto dijete u Europi žrtva je seksualnog nasilja, a u 80% slučajeva djeca poznaju počinitelja.

Pokretanjem nacionalne kampanje želimo osvijestiti koliko je važno o ovoj temi progovoriti te naglasiti važnost međuresorne suradnje kako bi sve institucije zajedničkim snagama pronašle rješenje i da se takve situacije nikada ne događaju u športu,” kazali su iz Središnjeg državnog ureda za šport.

Cilj kampanje je približiti problematiku svim pojedincima koji rade u sustavu športa, ali jednako tako i roditeljima, djeci i mladima te primjerima osvijestiti populaciju na njegovu prisutnost u športu i društvu.

U tu svrhu donesen je Priručnik za prevenciju i djelovanje u situacijama mogućeg seksualnog nasilja nad djecom i mladima u športu, koji sadrži korisne informacije o tome kako prepoznati seksualno zlostavljanje kod djece, koji su čimbenici rizika, koji su znakovi vrbovanja i neprimjerenog ponašanja kod odraslih te zašto djeca teško progovaraju o tome.


Povezano