Objavljeno

Podržite Servus, sustav koji osobama s invaliditetom vraća neovisnost

Kako bi pomogli nepokretnim osobama u Hrvatskoj, visokotehnološka tvrtka sa Sveučilišta u Rijeci, E-glas, koja je nastala kroz volonterski rad s osobama s invaliditetom, razvila je Servus.

Servus je elektronički sustav koji osobama s invaliditetom omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravljaju svojim domom, odnosno kontroliraju svjetlo, TV, telefon, radio, klima uređaj, otvore vrata, pa čak i surfaju internetom.

Prvi sustav napravili su prije pet godina, a od tada je intalirano preko trideset Servusa, koji služi osobama s teškim invaliditetima kako bi imali bolji i vodili samostalniji život. 

Asistivna tehnologija kao što je Servus u Hrvatskoj nije sufinancirana od države, a budući da se osobe s invaliditetom često nalaze u vrlo teškoj financijskoj situaciji, pokrenuta je crowdfunding kampanja na web platformi Indiegogo.

Za svakih 3,000 dolara koje prikupe, E-glas donirat će jednoj osobi s teškim invaliditetom kompletni Servus sustav.

“Osobe koje nemaju kontrolu nad svojim tijelom u potpunosti su ovisne o pomoći drugih. Bez mogućnosti da koriste svoje ruke, trebaju pomoć članova obitelji i drugih njegovatelja za najobičnije svakodnevne radnje. Sa Servusom osoba ponovo zadobiva svoju neovisnost, a jednostavni zadatci svakodnevnice postaju lako ostvarivi i mogu biti obavljeni bez pomoći drugih”, navode iz E-glasa. 

Ukoliko ste u mogućnosti, donirati možete na Indiegogo Servus stranici. Kampanja traje do 1. srpnja 2014.


Povezano