Objavljeno

Podrži VoxFeminae portal!

Ilustracija: Studio Punkt, Fine Acts

Donacije možete uplatiti na naš račun:

  • Naziv: Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’
  • Adresa: Nova cesta 24, Zagreb
  • IBAN: HR2424840081103317687
  • SWIFT: RZBHHR2X
  • Opis uplate: DONACIJA

Ili izravno skeniranjem QR koda (kroz vašu aplikaciju za internet bankarstvo):

Zadani iznos je 20kn, ali možete i same upisati koliko želite donirati.

Jesen je pred vratima, stigle su i kiše, no naša sredstva za rad polako presušuju. S obzirom da je portal u 2022. dobio najmanje financijskih sredstava u proteklih ne-pamtimo-koliko godina, a donatori unatoč smanjenoj potpori očekuju od nas isti broj tekstova (khm!), trebamo vašu pomoć kako bismo zadržale kvalitetu i kvantitetu sadržaja te izgurale ovu godinu do kraja.

Iako smo nekoć imale pravu redakciju, široki krug suradnica/ka i grupu volonterki, unatrag nekoliko godina borimo se da preživimo, a osobe (točnije, osoba) koje rade na portalu čine to paralelno s radom na drugim projektima udruge. Nažalost, prostor za feminističke medije u Hrvatskoj se značajno smanjio, naše kolegice bile su prisiljene ugasiti svoje portale, a i mi se svake godine iznova pitamo kako ćemo dalje.

Neprofitni mediji su u teškom položaju ne samo u Hrvatskoj, već diljem Europe. Već neko vrijeme razmatramo različite modele financiranja kako bismo osigurale održivost portala, a u međuvremenu trebamo pomoć naših čitateljica i čitatelja – za koje, uostalom, sve ovo i radimo. U trenucima obeshrabrenosti i pesimizma, vaši klikovi, lajkovi i dijeljenje tekstova potvrđuju nam da to što radimo ima smisla.

To nam govori i činjenica da nam se neprestano javljaju suradnice/i s prijedlozima tema te nove autori/ce zainteresirane za suradnju, a mi im moramo ponavljati da nemamo dovoljno sredstava ili naprosto nemamo kapaciteta da se bavimo tekstovima mimo onih koje smo dužne isporučiti donatorima – a koji su često tematski vrlo ograničeni pa nemamo slobodu pisati o svemu što nas zanima i što smatramo bitnim.

Primjerice, na poziv za tekstove o strašnim ženama koji smo organizirale ovog ljeta javio se neočekivano velik broj autora/ica, što pokazuje da postoji očiti interes za ovu temu. Svakako bismo voljele nastaviti širiti našu bazu tekstova o strašnim ženama, a za to nam treba vaša podrška. Primjerice, ako vam je neka strašna žena posebno prirasla srcu, a nema je u našoj bazi, donacijom možete osigurati produkciju teksta. Također nam se možete javiti ako volonterski želite napisati neku strašnu ženu (vidi upute dolje).

Još jedan način kako nas možete podržati je medijsko partnerstvo. Ako organizirate festival ili neko drugo događanje (koje je u skladu s našim vrijednostima), možete nas podržati zakupom medijskog prostora, a mi vam zauzvrat dajemo vidljivost i kvalitetan sadržaj posvećen onome što radite. Cjenik oglašavanja dostupan je ovdje, a otvorene smo i za vaše prijedloge suradnje. Također nam se možete obratiti ako trebate usluge video produkcije.

Želiš pisati za Vox?

Vrste tekstova koji nas zanimaju su komentari i eseji, analize i problemski tekstovi, kritike, recenzije i preporuke (serija, filmova, knjiga, izložbi), teorijska čitanka, tekstovi o ženskoj i queer povijesti…

Možeš nam se javiti emailom na info@voxfeminae.net te priložiti kratki opis (do 1000 znakova) dosadašnjeg aktivističkog, stručnog i/ili novinarskog iskustva te primjer rada (objavljenog ili neobjavljenog) koji smatraš releventnim kao referencu za pisanje na VF portalu. S obzirom da te ne poznajemo, ili ne dovoljno, poželjno je da predložiš konkretnu temu (max. 3) o kojoj bi htio/htjela pisati. Ukoliko nam se prijedlog svidi, javit ćemo ti se povratno radi daljnjeg dogovora s urednicom. Naručeni tekstovi se honoriraju (osim ako nije drugačije dogovoreno). Gotovi tekstovi koje nam ponudite za objavu, a koji nisu unaprijed dogovoreni s urednicom, ne honoriraju se.


Za one koje žele znati više, u nastavku saznajte kako se kretao proračun portala u proteklih nekoliko godina.

Kronologija financiranja

U 2015. godini rad portala financijski su podržavali Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, HAVC i Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija (AEM) s ukupno 296.063 kn. Na portalu je objavljeno 327 autorskih tekstova duže forme. Čitanost portala bila je između 30 i 40 tisuća pregleda mjesečno, a na Facebooku imamo 11.262 pratitelja/ica.

U 2016. godini rad portala financijski su podržavali Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, HAVC i AEM s ukupno 255.604 kn. Čitanost portala bila je između 40 i 50 tisuća pregleda mjesečno, producirano je 246 autorskih tekstova, a na Facebooku nas prati 14.213 osoba.

U 2017. godini rad portala financijski su podržavali Grad Zagreb, HAVC i AEM s ukupno 133.604 kn. Unatoč značajnom smanjenju sredstava za rad, mjesečna čitanost se zadržava na 40 tisuća pregleda, objavili smo 136 autorskih tekstova duže forme, a broj pratitelja/ica na Facebooku raste na 15.555.

U 2018. godini rad portala financijski su podržavali Grad Zagreb i AEM sa 143.604 kn. Objavljena su 124 autorska teksta, čitanost portala je oko 30 tisuća pregleda mjesečno, a broj FB pratitelja/ica 16.776.

U 2019. godini rad portala financijski su podržavali Grad Zagreb, AEM i HAVC s 95.717 kn. Zbog daljnjeg smanjenja sredstava za rad, pve godine je producirano 115 autorskih tekstova. No, čitanost portala je i dalje oko 35 tisuća pregleda mjesečno, a broj FB pratitelja/ica 18.230.

U 2020. godini rad portala financijski su podržavali Grad Zagreb, AEM i HAVC s ukupno 95.717 kn. Producirano je 105 autorskih tekstova. Čitanost portala je oko 40 tisuća pregleda mjesečno, a na FB-u nas prati gotovo 20 tisuća ljudi.

U 2021. godini financijski su nas podržavali AEM, HAVC, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija s ukupno 103.300 kn. Čitanost portala zadržavamo na 40 tisuća pregleda mjesečno, a na FB-u broj pratitelja/ica prelazi 20 tisuća. S navedenim sredstvima uspijevamo producirati 86 autorskih tekstova, dok zahvaljujući europskim projekima koje provodimo te potpori Zaklade Kultura nova (za projekt Mreže kulturnih rodnih praksi) produciramo još 21 autorski tekst.

U 2022. godini ostvarujemo podršku AEM-a, HAVC-a, Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija u iznosu od 86.800 kn, što je najmanje dosad. Unatoč kontinuiranom smanjenju potpore AEM-a unatrag nekoliko godina, dužne smo isporučiti isti broj tekstova, zbog čega smo prisiljene smanjiti iznose honorara za vanjske suradnice i suradnike. Broj mjesečnih pregleda i dalje je oko 35 tisuća, a broj pratitelja/ica na FB više od 22 tisuće.


Povezano