Objavljeno

Plenum u srijedu raspravlja o razrješenju Branke Galić zbog protivljenja ugovoru s KBF-om

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u srijedu će se održati plenum, a na dnevnom redu su, navodi se među ostalim, Ugovor o integraciji Filozofskog fakulteta i Katoličko bogoslovnog, smjena prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju, profesorice Branke Galić, podrška studentskom pokretu u Beogradu u borbi protiv komercijalizacije obrazovanja.

Podsjetimo, sindikat Akademska solidarnost objavila je ovaj tjedan kako je Galić smijenjena na sjednici dekanskog kolegija FF-a, navodeći kako je dekan o tome odlučio samovoljno, jer po pravilnicima to može učiniti samo Fakultetsko vijeće. “Dekan za svoj postupak nije dao nikakvo objašnjenje, ali jasno je da je dužnosti razriješena jer se, jedina među prodekanima, otpočetka protivila ugovoru FF-a s KBF-om te je i govorila u tom svjetlu na nedavnoj tribini AkadSolida”, ističu.

“Ovaj je potez dekana bio za očekivati. I sama prodekanica je na njega bila spremna i znala je što znači javno zagovarati oprečan stav dekanu jer ju je on već i prije upozorio da neće tolerirati suprotstavljanje ugovorima s KBF-om. Dekan, naravno, ima autonomiju u odlučivanju o suradnicima, međutim ne i potpunu. Prema proceduri za svoju odluku mora dobiti većinu glasova u Vijeću FF-a na narednoj sjednici. Dakle do naredne sjednice nemamo prodekanicu za međunarodnu suradnju. To može izazvati neke zaostatke u provođenju programa koje je prodekanica pokrenula, a odnose se na stvaranje agilnijeg sustava za međunarodno povezivanje i prijavu na međunarodne projekte što je u bliskoj vezi i s preporukama koje je Filozofski fakultet dobio nakon međunarodne reakreditacije studijskih programa”, rekao je CroL-u Tomislav Pletenac, izvanredni profesor na FF.

Profesorica Branka Galić svojim se kolegama i kolegicama obratila putem elektroničke pošte navodeći:

“Pretpostavljam da je ‘razrješenje s moje dužnosti’ koje mi je priopćeno od dekana na današnjem kolegiju uzrokovano mojim dolaskom i javljanjem na tribini ‘Akademske solidarnosti’, ‘Velečastivi na Filozofskom: klerikalizacija visokog obrazovanja’, koja je inače bila uredno odobrena od strane dekana. Želim Vas sve obavijestiti da je ovaj čas, tj. 31. 3. 2016. na dekanskom kolegiju dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr. Vlatko Previšić izjavio pred cijelim Kolegijem da mene kao prodekanicu za znanost i međunarodnu suradnju razrješuje dužnosti prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju. Na moj upit zbog čega odgovorio je da je to zbog ‘otežane suradnje’, na koju me nikad prije nije upozorio, niti sam o tome išta znala”.

Članica “Akademske solidarnosti”, Dijana Ćurković, smatra da je razrješenje prodekanice Galić, koje je došlo bez obrazloženja, savršena potvrda da je “Akademska Solidarnost” na dobrome putu, no upozorava da se kako objašnjenja nema ovdje “radi o čistoj demonstraciji sile iz pozicije nadređenog, i to isključivo iz političkih razloga: zato što je prodekanica Galić kao građanka Republike Hrvatske u svome slobodnom vremenu došla na tribinu i kao građanka i kao profesorica na Filozofskom fakultetu (a ne u službi prodekanice kao predstavnica Fakulteta) sudjelovala u raspravi”.

Galić je pohvalila studente Filozofskog i organizaciju tribine i kritičko mišljenje koje je čula. Govorila je o Statutu KBF-a, u kojemu je taj fakultet definiran kao ‘crkveno visoko učilište’ – dakle nije svjetovna ustanova. Naznačila je da na čelu nije dekan, nego veliki kancelar i da je pod ingerencijom kanonskoga prava te da odgovara drugoj državi, Vatikanu.

Možda to sve i ne bi bilo problematično da nije izravno replicirala bivšem studentu KBF-a (kada joj je rekao: ‘Ako hoćete pričati o kanonskom pravu, onda vam prvo preporučam da saznate nešto o tome, a ne da bezveze i napamet pričate.’) jednim jednostavnim ‘da-ne’ pitanjem: ‘Možete li Vi meni reći imaju li po kanonskom pravu žene jednaka prava kao muškarci?‘ – na što je umjesto odgovora dobila aplauz pune dvorane D7, a onda nam je dekan ovim političkim i neobrazloživim činom pokazao kako bi primjena kanonskoga prava mogla izgledati u praksi, pojasnila je Ćurković.

“Zastrašivanje i sila mogu prolaziti neko vrijeme, ali kada se pokušava oštetiti nevinu osobu, to neće proći. Ne smije. Ne na Filozofskom”, uvjerena je Ćurković.

U međuvremenu, očitovao se za Jutarnji i dekan Prevšić, koji je svoju odluku ‘objasnio’ preglasnom muzikom koja je dolazila iz ureda, sada bivše, prodekanice Galić te kako kaže konfliktnom suradnjom s ostalim prodekanima/cama i nezainteresiranošću za fakultetske poslove. Kaže kako odluka nije ni na koji način u vezi s tribinom, no ako je Branka Galić uistinu toliko problematična, zanimljivo je kako se na taj problem reagiralno upravo nakon njezinog istupa na tribini protiv klerikalizacije visokog obrazovanja. [Ž.V.]

Peticiju protiv klerikalizacije obrazovanja i znanosti možete potpisati ovdje.

Povezano