Objavljeno

Plenum 210. traži ostavku Previšića i Borasa!

Foto: Kulturpunkt

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu trebao se održati danas u 20 sati u prostoriji D7, no budući da su vrata fakulteta zatvorena u 18 sati, plenum, koji je trajao gotovo dva sata, održan je ispred fakulteta. Naime, zaštitari koje je na FFZG doveo dekan Previšić omogućavali samo izlazak iz zgrade, dok ulazak nije dozvoljavan nikome.

Budući da je studente optužio za politikanstvo, ne čudi da je 210. plenum dekan proglasio ‘političkim skupom’ te tako pokušao opravdati zatvaranje vrata fakulteta:

“Obzirom da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama”, priopćio je Previšić.

Pokušaj da spriječi održavanje plenuma nije mu pošao za rukom, a studenti i studentice zahtijevaju ostavku dekana do 3. listopada, u suprotnom slijedi blokada fakulteta. Također, usvojilie su prijedlog o smjeni rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

Odluka je plenuma također, da će studenti opstruirati sjednicu Vijeća zakazanu za sutra u 11 sati. Naime, iako to inače nije slučaj, na ovoj sjednici nisu dobrodošli predstavnici studenata zbog ćega se sumnja u pokušaj netransparentnog donošenja odluka koje će im štetiti.

 

Podsjećamo kako je dekan Previšić izborio odluku Senata kojom se suspendiraju svi studentski predstavnici u Vijeću fakulteta te se raspisuju izbori za nove. Ova je odluka donesena nakon što je Fakultetsko vijeće na 9. sjednici Fakultetskog vijeća pokrenulo postupak dekanovog razrješenja. Time je odluka Fakultetskog vijeća postala nelegalna.

Nakon ove odluke, dekan Previšić je na Filozofski fakultet postavio zaštitare/ke Sokol Marić koji/e su patrolirali fakultetom i uklanjali/e plakate koji pozivaju na 210. Plenum Filozofskog fakulteta, kao i one koji prozivaju dekanove dosadašnje odluke i djelovanje.

„Radi se o instituciji gdje zaštitari nisu uobičajeni. Oni su ciljano postali vidljivi dan nakon sjednice Senata, nakon što je suspendiran Studentski zbor i nakon što je izgleda dekan procijenio da bi njegovi studenti njemu mogli biti opasnost. I ne samo studenti, nego i nastavnici fakulteta“, komentirao je ovu odluku za N1 profesor Dean Duda, nazivajući situaciju na Filozofskom fakultetu nezabilježenom u povijesti Sveučilišta u Hrvatskoj.  

“Nelegalnost je otvorena na svim mogućim poljima, u svim mogućim smjerovima i bojim se da smo u ozbiljnoj, ozbiljnoj krizi.”

Povezano