Objavljeno

Peticija za sudjelovanje žena na Tour de France

Svjetska i olimpijska pobjednica Marianne VosEmma Pooley, također osvajačica medalja na svjetskim i olimpijskim prvenstvima, Kathrine BertineChrissie Wellington, pobjednica Ironmana, poznate triatlonske utrke, pokrenule su peticiju kojom traže da Tour de France i ostale biciklističke utrke organiziraju i ženske utrke istovremeno s muškima.

Peticiju je do sada potpisalo više od petnaest tisuća ljudi iz cijelog svijeta.

Cestovni biciklizam ostaje jedna od utvrda u kojoj ženski sport ne dobiva gotovo nikakvu pozornost. Utrka je mnogo manje i nema televizijskih prijenosa, podsjećaju sportašice.

Zato su pokrenule peticiju kako bi najpoznatija biciklistička utrka, stoljetni Tour de France, uvela i žensku inačicu koja bi se održavala usporedno s muškom utrkom.

“Ne želimo se utrkivati protiv muškaraca, već želimo svoju paralelnu utrku koja će odvijati u isto vrijeme i na iste udaljenosti. Ženska cestovna utrka na Olimpijskim igrama u Londonu pokazala je koliko uzbudljiv i zanimljiv može biti ženski biciklizam. Na nekim utrkama, kao što je Tour de Flanders, muška i ženska utrka već se održavaju istodobno. U 60-im godinama pretpostavljalo se da žene ne mogu trčati maraton. Danas nam je jasno koliko je to pogrešno. Nadamo se da će 2014. godina biti ona na koju ćemo gledati kao godinu koja je otvorila vrata ravnopravnosti u biciklističkom sportu”, stoji u priopćenju. [M.K.] H-alter…

Peticiju možete potpisati ovdje.


Povezano