Objavljeno

Otvoreno pismo Odboru za medije zbog ukidanja Hrvatske uživo

Jučer, 11. rujna, uoči prezentacije nove programske sheme HRT-a, na društvenim mrežama i u medijima odjeknula je vijest da se ukida HTV-ova emisija Hrvatska uživo. Zanimljivo je da je Hrvatska uživo bila sastavni dio jesenske programske sheme te imala u budžetu osigurana sredstva sve do siječnja 2018. godine.

Redakciji emisije je tek telefonski priopćeno da emisija ide još ovaj tjedan, a onda će u terminu HuŽ-a na Prvom programu HRT-a ići zabavno mozaični uradak “Kod nas doma”, emisija u kojoj će, sudeći po najavama, biti “malo gastronomije, malo mode, dizajna i moderne psihologije”.

Šturo priopćenje je, kako se neslužbeno doznaje, dao Ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, dok su mu sekundirali glavni urednik Prvog programa Bruno Kovačević i ravnateljica IMS-a Katarina Periša Čakarun, prenio je Novi list.

HRT je u međuvremenu odgovorio na upit portala Index.hr zašto je nakon 13 sezona ukinuta emisija Hrvatska uživo:

“Gledatelji Hrvatske radiotelevizije, naime, prema podacima koje smo prikupli tijekom posljednjih nekoliko godina, zamjerali su da u poslijepodnevnome terminu, u kojemu se među ostalima emitirala i emisija Hrvatska uživo, prevladavaju politički sadržaji.

Kako bismo se što uspješnije prilagodili potrebama gledatelja, programsko vodstvo odlučilo je da će Hrvatska radiotelevizija tijekom poslijepodnevnoga rasporeda, umjesto jedne, od ponedjeljka 18. rujna 2017. godine emitirati dvije mozaične emisije. Prva emisija bit će na rasporedu od 15.00 do 15.50, a druga emisija emitirat će se od 17.20 do 18.05″, kažu s HRT-a dodajući da je cilj “ponuditi još detaljniji pregled svih društvenih i javnih zbivanja, ali s drukčijom koncepcijom nego dosad”.

Nastavno na odluku o ukidanju emisije, GONG je objavio otvoreno pismo upućeno saborskom Odboru za medije, koje prenosimo u nastavku:

Poštovani predsjedniče, poštovane članice i članovi Odbora za medije,

pred saborskim Odborom za medije nalazi se još jedan izazov: podržati slobodu izražavanja i pluralizam mišljenja ili pak političko kažnjavanje profesionalnog novinarskog rada na HRT-u.

Ravnateljstvo HRT-a odlučilo je iz jesenske sheme HTV-a izbaciti emisiju „Hrvatska uživo“ koja je preživjela nekoliko politički različitih i međusobno suprotstavljenih prethodnih uprava HRT-a navodeći da su „gledatelji, prema podacima koje smo prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, zamjerali su da u poslijepodnevnome terminu, u kojemu se među ostalima emitirala i emisija Hrvatska uživo, prevladavaju politički sadržaji“, kako je HRT odgovorio Index.hr-u. Sumnjajući u utemeljenost navedene tvrdnje, GONG je, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, od HRT-a zatražio navedene „podatke“, tj. pregled komentara emisije kako su ih gledatelji uputili Povjereniku za korisnike HRT-a. 

Dok se čekaju konkretni „podaci“, jasno je da dosadašnji rezultati emitiranja emisije Hrvatska uživo, od kvantitativnih (razina gledanosti usprkos promjenama termina) do kvalitativnih (količina istraženih i raspravljenih društveno relevantnih tema), uključujući i vjernost publike koja je tijekom godina razvijena, dokazuju da je potrebno osigurati čvrstu argumentaciju za ponovno mijenjanje termina, a posebno za eventualnu odluku o ukidanje cijele emisije.

Ova oaza novinarstva u bespućima programa javne televizije i redovito se nalazi pod neslužbenim šikaniranjem od strane vlastite kuće, a s obzirom da je zbog akcija Hrvatskog sabora ostavljena bez Nadzornog odbora, pred saborskim Odborom za medije nalazi se najveća odgovornost: ukoliko su članice i članovi nadležnog saborskog Odbora otvoreni za faktografski pristup novinarstvu, otvaranje dijaloga i suprotstavljanje mišljenja, neophodno je da javno reagiraju slanjem jasne poruke aktualnoj upravi HRT-a.

Na kraju, nakon smjene Nadzornog odbora HRT-a i ostavljanja otvorenim niza pitanja o nepravilnostima koje su mogle biti „posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba“, GONG podsjeća da na saborskom Odboru i dalje stoji odgovornost za postupanje na temelju „Nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016.“

Zainteresirani građani su u međuvremenu pokrenuli i peticiju, kojom upućuju zahtjev Odboru da na prvoj sjednici raspravi odluku vodstva HRT-a da ukine emisiju, poručivši da “dok god se ova emisija ne vrati u programsku shemu, i to u istom uredničkom i produkcijskom timu, i u vrijeme u kojem je emisija bila tokom ove godine do ljetne sheme, NEĆEMO PLAĆATI HRT PRISTOJBU”.

Maja Sever, urednica i voditeljica emisije, jutros je na svom Facebook profilu zahvalila na porukama podrške, izrazivši zahvalnost što je u gotovo 14 godina ove emisije uspjela upoznati prekrasnu Hrvatsku.

 


Povezano