Objavljeno

Nova sezona Petog dana uvodi nova lica

Emisija Peti dan urednice Gabrijele Perišić kreće u novu, šestu sezonu od ovoga petka, a sa sobom donosi i promjene u ekipi. Umjesto Mime Simić i Nadežde Čačinović, Ninu Raspudiću, Deanu Dudi i Antoniju Šiberu u raspravama o najvrućim društvenopolitičkim temama pridružuju se feministica i direktorica Centra za ženske studije Rada Borić i profesorica na Odsjeku za filozofiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta Marija Selak, piše tportal.

Novost u konceptu emisije je ta da više neće biti jedan moderator kao što je to u prošloj sezoni bila Mima Simić, a prije nje Ankica Čakardić. Sada će komentatori ujedno biti i moderatori razgovora koji će se izmjenjivati. Prilika da moderira prvi ovosezonski Peti dan pružena je Ninu Raspudiću. Termin i program ostaju isti – Treći u 21:05 sati.

Nova članica ekipe emisije Rada Borić objasnila je kako će se na mjestu moderatora izmjenjivati u dvotjednom ritmu, a takav koncept smatra dobrim jer će svi dijeliti teret vođenja što znači predlaganja i dogovaranja oko nosivih tema za razgovor. “Moramo biti umješni, ili učiti biti, u slušanju i moderiranju, a imamo prigodu aktivnije sudjelovati u razgovoru što moderatorska uloga ne dopušta”, kazala je Borić.

“Cilj mi je, dakako, da u razgovore unesem i feminističke uvide, jer, nažalost, naši su mediji ili cijepljeni protiv rodnih tema, ili površni ili ih obrađuju senzacionalistički. A to valja mijenjati”, kazala je Rada Borić, čiji Centar za ženske studije ovoga tjedna proslavlja 20 godina djelovanja. U toj gužvi oko obljetnice morala je naći vremena i za zadnje pripreme za emisiju.

“Ne mogu kao nova govoriti o smjeru emisije, njega će ipak odrediti uredništvo, no veseli me kako smo se tijekom ovog pripremnog tjedna dogovarali oko tema, uzimajući u obzir da nas dnevno preplavljuju vijesti i događaji koje bismo mogli ili morali komentirati, a naša je urednica bila nevidljivo prisutna”, kaže nam i dodaje kako joj se čini da će već od ovog petka Peti dan biti i gledateljima i gledateljicama dinamičniji.

“Predložit ću, na sugestiju jednog prijatelja, da u svakoj emisiji bude i gost ili gošća, osoba koja je ponajbolji poznavatelj jedne od tema te emisije, a netko od nas se odmara tu emisiju. Budući da su nekad bili snimani prilozi s komentarima vanjskih, ovo je zgodna prigoda da se čuju različiti glasovi i da je u studiju uvijek jedno novo lice, tako da mi stalni ne dosadimo gledateljima’, zaključuje Borić koja očekuje da će njihovi razgovori biti zanimljivi, a da će se gledatelji i slagati s njima, ali se na njih i ljutiti. ‘Očekujem, dakako, i neugodne komentare na portalima, mizogine posebno, no to je sve u roku službe”, završava Rada Borić. [M.P.]

NEKU OD PROTEKLIH EMISJA PETI DAN MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

Povezano